„Klubrádió
A lényeg

Jobban kedvelik Putyin Oroszországát itt, mint Venezuelában

30/05/2022 20:44

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon – ahol Orbán Viktor miniszterelnök jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal – nettó 32 százalék negatívan ítéli meg Oroszországot, míg a sokszor Oroszország támogatását élvező Venezuelában ennél többen, a lakosság 36 százaléka kritikus Oroszországgal szemben, derül ki az Alliance for Democracies (Szövetség a Demokráciákért) felméréséből.

Az Alliance for Democracies (Szövetség a Demokráciákért) felmérése szerint Európán belül a megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja a gazdasági kapcsolatok megszakítását Oroszországgal Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziója miatt, míg Ázsiában a többség ellene volt, Latin-Amerikában pedig egyenlően megoszlott a közvélemény – ismerteti a 444.

Az ukrajnai invázió kezdete után elvégzett éves demokráciafelfogási index 52 nagy népességű országot fed le Ázsiában, Latin-Amerikában, az Egyesült Államokban és Európában.

Az Oroszországgal kapcsolatos negatív nézetek nagyrészt Európára és más liberális demokráciákra korlátozódnak. Kína, Indonézia, Egyiptom, Vietnám, Algéria, Marokkó, Malajzia, Pakisztán és Szaúd-Arábia pozitívan értékeli Oroszországot.

Húsz ország többsége gondolta úgy, hogy az ukrajnai háború miatt nem szabad megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal: köztük van Görögország, Kenya, Törökország, Kína, Izrael, Egyiptom, Nigéria, Indonézia, Dél-Afrika, Vietnam, Algéria, a Fülöp-szigetek, Magyarország, Mexikó, Thaiföld, Marokkó, Malajzia, Peru, Pakisztán, Szaúd-Arábia. Ezzel szemben a kapcsolatok megszakítását kívánó 31 ország közül 20 európai volt.

Az Oroszországgal kapcsolatos legnegatívabb véleménnyel rendelkező országok között van Lengyelország (negatív 87 százalék), Ukrajna (80 százalék), Portugália (79 százalék), Olaszország (65 százalék), az Egyesült Királyság (65 százalék), Svédország (77 százalék), az Egyesült Államok (62 százalék) és Németország (62 százalék).

A nem liberális nyugati demokráciának számító Magyarországon – ahol Orbán Viktor miniszterelnök jó kapcsolatot ápol Putyinnal, és a közmédiában is terjed a putyini propaganda – nettó 32 százalék negatívan ítéli meg Oroszországot. A sokszor Oroszország támogatását élvező Venezuelában ennél többen, a lakosság 36 százaléka ítéli meg negatívan Oroszországot – emelték ki a portál cikkében.

Az országok az Oroszországgal kapcsolatos vegyes nézetek ellenére erős rokonszenvet mutattak Ukrajna iránt.