„Támogassa
A lényeg

Jegybank: marad az EU-csúcstartó 13 százalékos alapkamat

25/07/2023 14:18

| Szerző: Klubrádió

A várakozásoknak megfelelően az alapkamat 13 százalékos szintjéhez nem nyúlt a jegybank Monetáris Tanácsa, azonban a kamatfolyosó tetejét ismét lejjebb húzták.

A kamatfolyosó felső szélét jelentő egynapos fedezett hiteleszköz kamatát csökkentette a Monetáris Tanács 100 bázisponttal 17,5 százalékra – ahogy az egy hónappal korábbi kamatdöntéskor is. Az még kérdés, az irányadó kamatot megváltoztatják-e délután.

A Magyar Nemzeti Bank az alapkamat és az irányadó kamat mértéket azért változtatja, hogy befolyásolja az infláció mértékét, és a forint árfolyamát a nagy devizákhoz képest. A kamatszint 2021-ig nagyon alacsonyan volt, akkor azonban az infláció miatt fokozatosan elkezdték emelni – ismerteti a Telex.

2022-ben kilőtt az infláció, és a euró-forint, valamint dollár-forint árfolyam is elszállt. A jegybank az év folyamán fokozatosan emelte a kamatszintet, de sem az infláción, sem az árfolyamon nem sikerült érdemben változtatni. Ősszel egy ponton már 430 forintnál is többe került egy euró, ekkor történt, hogy egy drasztikus lépéssel 13-ról 18 százalékra emelték az irányadó kamatot. (Ez és az alapkamat is az EU-ban páratlanul magas értéknek számít.)

A következő, pénzügyi szempontból kemény időszakban megmaradtak ezen a szintén (aminek eredményeképp az MNB-nek sikerült 2300 milliárd forintos mínuszt összehoznia). Végül a helyzet javulásával májusban csökkentették először egy százalékkal az irányadó kamatot, azóta pedig mindenhol arról van szó, hogy egy százalékonként csökkentgetik majd, amíg össze nem ér az alapkamattal.

Az irányadó kamat csökkentésére az MNB szerint azért volt lehetőség, mert az infláció a januári 25,7 százalékos csúcs után csökkenni kezdett, júniusban az éves alapon vett már 20,1 százalék volt.