„1%
A lényeg

Január 31-én kisebb, márciusban nagy sztrájkot szerveznek a pedagógusok

19/01/2022 13:19

| Szerző: Klubrádió

Január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak az oktatásban dolgozók, amit március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetés követhet, írja a 24.hu a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet közös szervezésű figyelmeztető munkabeszüntetéséről. A szakszervezetek szerint a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány.

A szakszervezetek a szülők, a diákok, a kollégák és minden magyar állampolgár támogatását kérik, ennek érdekében petíciót is indítottak (amit bárki aláírhat). Mint írják, elég volt: itt az ideje megállítani azt a rombolást, ami az elmúlt években jellemezte az oktatást!

Pedagógussztrájk - Transzparensek a budapesti Kölcsey Ferenc
 
Sztrájk
 
Budapest, 2016. április 15. Pedagógusok transzparenst kötnek fel a pedagógussztrájk kezdete előtt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kerítésére 2016. április 15-én. A tiltakozást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és a civil közoktatási platform, valamint a Tanítanék mozgalom is támogatja. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A pedagógusok bére a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoz, a feltételek egyre tragikusabbak, a kormány szinte csak gyermekmegőrző helyként tekint az állami oktatásra, olvasható a lapban, így az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak.

"A szakszervezetek szerint meg kell állítani ezt az ámokfutást, mert egyébként az egyszeri állampolgárnak a jövőben csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető az olyan oktatás, amivel gyermeke lehetőséghez juthat".