„Klubrádió
A lényeg

Izrael felháborodott az orosz külügyminiszter állításán, hogy "Hitlerben is volt zsidó vér"

2/05/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió

Izrael külügyminisztere megbocsáthatatlannak nevezte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz televíziónak adott interjúban azt mondta: az, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó származású, nem negligálja a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. Izrael bekérette az orosz nagykövetet, és bocsánatkérést követelnek tőle.

Az orosz külügyminiszter a "nácitlanító" háború kellős közepén zsidózni kezdett. Szergej Lavrov szerint az, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálja a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „volt zsidó vér”. Arról is beszélt, hogy "a legrosszabb antiszemiták közül többen is zsidók voltak".

Izrael bekérette az orosz nagykövetet, magyarázatot és bocsánatkérést követelnek tőle. Az izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett azt mondta, az ilyen hazugságok célja, hogy a zsidókat magukat vádolják a történelem legszörnyűbb bűneiért, és ezzel a zsidóság elnyomóinak felelősségét próbálják megkérdőjelezni.

A külügyminiszter, Jaír Lapid pedig Twitteren írt arról, hogy Lavrov szavai megbocsáthatatlanok és felháborítóak, miközben súlyos történelmi tévedések is. A zsidók ugyanis nem magukat gyilkolták meg a holokausztban, és a zsidókkal szembeni rasszizmus legrosszabb típusa, amikor a zsidókat vádolják meg antiszemitizmussal.

Szintén elítélte Lavrov szavait a Jad Vasem vezetője, Dani Dayan, aki arról posztolt, hogy az orosz miniszter megjegyzésének nagy része abszurd, téveszmés, veszélyes és általánosan elítélendő. Szerinte Lavrov a holokauszt áldozatait teszi meg bűnösökké, arra a teljesen alaptalan állításra hivatkozva, amely szerint Hitler zsidó származású volt.

Az oroszok Ukrajna ellen indított háborújuk kezdete óta azzal próbálják legitimálni a független állam megszállását, hogy nácitalanítani akarják az ukrán kormányt, de eddig semmiféle bizonyítékát nem mutatták fel annak, hogy az ukrán vezetésben nácik lennének.

Adolf Hitler náci diktátor állítólagos zsidó származása összeesküvés-elméletek hívei körében bukkan fel évtizedek óta, komoly történészek azonban nem találtak rá semmiféle bizonyítékot.

(via 444, BBC)