„Támogassa
A lényeg

IDEA: Nem változtak a pártpreferenciák, nagyon vezet a Fidesz

20/04/2023 14:31

| Szerző: Klubrádió

A teljes népességen belül és a biztos szavazóknál is 1–1 százalékponttal emelkedett a Fidesz támogatottsága.

Az IDEA Intézet 2023. március 25. és április 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredménye azt mutatja, hogy beállt a pártok támogatottsága. 

Hibahatáron belüli elmozdulást regisztráltak a Fidesznél, amely így simán átvészelte az előzetesen kockázatosnak tartott telet, megállt a támogatottságvesztése, sőt, mindkét választói csoportban 1–1 százalékponttal emelkedett választottsága.

A hegemón pártra 2023. április folyamán a választókorú népesség 30 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál hasonló elmozdulás történt: a Fidesz támogatottsága kimozdult a negyedéve változatlan pozícióból, és 49 százalékra emelkedett (+1 százalék).

Az ismeretlen preferenciájúak, vagy azt eltitkolók, a bizonytalanok, illetve a választástól távol maradók aránya 1 százalékponttal csökkent, jelenleg 37 százalékon áll.

Az ellenzéki oldalon 2023. márciusához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások voltak. Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe, sorrendben a Demokratikus Koalíció (12 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék), valamint a Momentum Mozgalom (5 százalék).

A parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt (MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik) támogatottsága továbbra is azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak az önálló bejutás esélyétől. A biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok alapján sincs esélye ezen "mikropártoknak", hiszen az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd egy, legfeljebb két százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt (20 százalék).

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)