„Köszönjük
A lényeg

Hvg.hu: A végrehajtói kar elnökének volt "gazdája", de nem Völner

17/12/2021 16:26

| Szerző: Klubrádió

Időnként külföldön találkozott Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) korrupciós botrányba keveredett elnöke azzal a titokzatos személlyel, akit csak úgy nevezett, hogy „a gazdám” – közölte a hvg.hu a titkos felderítés irataira hivatkozva. A lap szerint ez a gazda egy olyan, Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus lehet, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel.

A lap által megszerzett dokumentumokból az derül ki, hogy egy korrupt NAV-tisztviselő lehallgatása vezette el a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ) Schadlhoz, majd rajta keresztül Völner Pálhoz, az Igazságügyi Minisztérium azóta lemondott államtitkárához. Az ügy lényege, hogy az ügyészség szerint Schadl több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított szoros kapcsolata révén, a fideszes politikus pedig három éven át összesen 83 millió forint kenőpénzt vett át az MBVK elnökétől.

A hvg.hu azt írja, hogy a vonatkozó dokumentumokat nemrég oldották fel a titkosítás alól és ezekből kiderül, hogy az ügyben egy korrupt adóhatósági középvezető volt a kiindulópont, akinek a telefonját áprilisban kezdték el lehallgatni az NVSZ munkatársai. A gyanú szerint az érintett férfi kenőpénzért cserébe elintézte, hogy adóhatósági ügyükből ne legyen semmi, és ezután kezdtek el Schadlra koncentrálni. A cikk szerint Schadl mindenféle ügyeket próbált meg intézni telefonon, a nagyobb cégek felszámolásától egy sikeres egyetemi vizsga „elintézéséig”, és ekkor derült ki, hogy egyik állandó kapcsolata Völner Pál.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én. Fotó: MTI/Soós Lajos
 
 

Schadl és Völner rengeteget beszélt egymással telefonon, ráadásul kendőzetlenül, és a hvg.hu információi szerint több ezer oldalnyi irat keletkezett a lehallgatás során. Ez azért érdekes, mert Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, nem tud arról, hogy ennyi dokumentum lenne. A titkos felderítés nyáron már javában tartott, Schadl Györgyöt november közepén kapcsolták le, és ekkor kezdték el őrizetbe venni a végrehajtókat is. Lecsukták Schadl sofőrjét is, aki az ügyészség szerint a pénzfutár szerepét töltötte be, és a portál úgy tudja, a végrehajtók közül egy ember beismerő vallomást is tett, ő bűnügyi felügyeletbe került.

A hvg.hu arról is beszámol, hogy értesüléseik szerint a titkos felderítés során nagyjából körvonalazódott, hogy ki a leggyengébb láncszem, így már az őrizetbe vételek előtt született olyan vallomás, amely elég erős ütőkártya lehet az ügyészség kezében – ez az illető akár az ügy koronatanújává is válhat, ha eljut addig az ügy.

A hvg-nek azok a forrásai, akik az NVSZ belső működését ismerik, kételkednek abban, hogy Pintérnek belügyminiszterként ne lett volna tudomása Völner érintettségéről a nyár folyamán. Azért is vélekednek így, mert az Igazságügyi Minisztérium eleve nemzetbiztonsági védelem alatt áll, ezért ha az NVSZ-nél (vagy bármely más szolgálatnál) a tárca egyik legmagasabb pozíciójában lévő személy egy korrupciógyanús ügyben képbe kerül, akkor automatikusan megszólal a vészcsengő, és az elhárításnak egyszerűen jeleznie kell ezt a legmagasabb szinten.

Forrásaik szerint az is életszerűtlen, hogy Varga Judit miniszter ősszel ne tudott volna arról, mibe keveredett Völner. Ez magyarázza meg azt is, hogy október 1-től már már nem ő, hanem egy új szervezet, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felügyeli az önálló bírósági végrehajtói kar működését. A lehallgatási anyagban Varga Judit neve egyébként nem bukkan fel, de Schadl említést tett a „miniszter asszonyról”.

De ki lehet a gazda?

Az iratokból a cikk szerint nem derül ki, hogy az NVSZ utánajárt-e, ki lehet az a személy, akit Schadl titokzatos módon a „gazdájaként” emleget, pedig ez kulcskérdés lehet abban, volt-e Völnernél jóval befolyásosabb politikai kapcsolata a Végrehajtói Kamara elnökének. Az ügyet jól ismerő bennfentesek szerint a „gazda”, akire Schadl a lehallgatási anyagokban is utal, egy olyan, Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus lehet, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel.

A hvg szerint éppen ez az oka annak, hogy bennfentesek egy, a kormányzaton belül zajló belviszály egyik melléktermékének tulajdonítják a Völner-ügy kipattanását, de persze ez utóbbi vélekedés egyelőre pusztán teória. 

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)