„Klubrádió
A lényeg

Hvg.hu: 2052-ig nem derül ki, mit tett a magyar honvédség az országon átrepülő katonai drón ügyében

4/07/2022 14:06

| Szerző: Klubrádió

Harminc év múlva, 2052-ben tudható meg, mi történt pontosan 2022. március 11-ére virradóra, amikor 40 percet töltött Magyarország légterében egy katonai felderítő drón, amely a paksi atomerőmű fölött is elrepült és Horvátországban zuhant le. A hvg.hu közérdekű adatigénylésére kapta ezt a választ, tehát 2052-ben derülhet ki, hogy történt-e mulasztás, és ha igen, ki a felelős.

Az Ukrajnában felszállt – az ukránok szerint nem általuk indított –, a román és a magyar légtéren át Horvátországba érkező és Zágrábban műszaki hiba miatt lezuhant, a földbe ötméteres krátert vájó drón március 11-ére virradóra 40 percet töltött a magyar légtérben, a paksi atomerőmű fölött is átrepült. A horvát hatóságok később azt közölték: a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, "nagy energiájú, de nem szokványos" anyaggal, amely a robbanás során teljesen lebomlott.  román védelmi tárca jelezte, az ő légterükben csak 3 percet töltött a drón, de a gyorsasága, illetve a zord időjárási és terepviszonyok miatt az észlelésén kívül nem igazán tudtak mit kezdeni vele.

A hvg.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be, amelyre a honvédség parancsnoksága, illetve a Honvédelmi Minisztérium válaszolt, de ezekből az derül ki, hogy csak harminc év múlva, 2052-ben tudható meg, mi történt pontosan a drón ügyében, történt-e mulasztás, és ha igen, ki a felelős.

A HM a drón berepülésének másnapján azt közölte, hogy a légtérvédelmi szolgálat a Tu-141-esként azonosított „nagy sebességgel közlekedő eszközt" már Ukrajna területén is érzékelte. Miután Csengernél belépett a magyar légtérbe, a drón "nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva végül az ország légteréből távozott" a tárca szerint.

Március 11-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelezte, hogy az esetet vizsgálják, amúgy pedig volt két másik riasztás is a drón átrepülése utáni napon: egy dél körül, egy pedig délután. A honvédelmi tárca szerint "a Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légi járművet ott nem találtak".

Mint a hvg.hu írja, azóta sem a Szijjártó által említett vizsgálatokról, sem a drón berepüléséről nem adott hivatalos tájékoztatást a honvédelmi minisztérium vagy a kormányzat. Még az sem derült ki, hogy a drón miatt felszálltak-e egyáltalán a Gripen vadászgépek, mivel az első közlésekből arra lehet következtetni, hogy nem, csupán a légtérvédelmi szolgálat a radaron követte az útját. 

(Kiemelt képünkön egy Tu–141-es robotrepülőgép (drón) az Ukrán Állami Repülési Múzeumban kiállítva, forrás: Wikimedia Commons)