„Klubrádió
A lényeg

HRW: A kormány visszaélt a személyes adatokkal a választási kampányban

1/12/2022 17:32

| Szerző: Klubrádió

A 2022-es országos választási kampány során a magyar kormány visszaélt a személyes adatokkal, ezzel aláásta a magánélet védelmét, és még inkább a Fidesz felé billentette az amúgy is egyenlőtlen játékteret – olvasható a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentésében.

A 85 oldalas jelentés megállapítja, hogy a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére újrahasznosította azokat az adatokat, amelyeket a különféle szolgáltatásokért folyamodó emberekről gyűjtött. A HRW megállapította, hogy elmosódtak a határok kormányzati és kormánypárti erőforrások között – beleértve az adatokat is –, az pedig, hogy a kulcsfontosságú intézményeket elfoglalta a kormány, a Fidesz számára előnyös törvények szelektív végrehajtásához vezetett.

Deborah Brown, a HRW vezető technológiai kutatója azt mondta: "Azzal, hogy a közszolgáltatásokhoz hozzáférés érdekében gyűjtött személyes adatokat az emberek politikai kampányüzenetekkel való bombázására használták fel, elárulták a bizalmat és visszaéltek a hatalmukkal".

A HRW több interjút is készített olyanokkal, akik nem gondolták, hogy az oltási regisztrációval beleegyeztek más kormányzati kommunikáció fogadásába, és felháborította őket a regisztrációs adatok politikai és választási kampányra használása. Úgy érezték, hogy a kormány kihasználta őket a világjárvány különösen kiszolgáltatott időszakában.

A Human Rights Watch ezzel együtt az ellenzéki pártoknál is problémákat talált. Megállapításuk szerint náluk nem volt átlátható a személyes adatok feldolgozása, ami a magánélet sérelmének kockázatával járt. Ugyanakkor a kormánypárttal ellentétben nem talált bizonyítékot arra, hogy az ellenzéki pártok adatkezelése tisztességtelenséget okozott volna a választási folyamatban.

A szervezet ajánlása szerint Magyarországnak ki kell küszöbölnie az emberek adatainak politikai kampányokhoz való felhasználásával kapcsolatos hiányosságokat. Különösen azt kellene biztosítani, hogy a jogi és intézményi keretek egyértelműen tiltsák a közigazgatási forrásokkal visszaélést, beleértve az állampolgároktól gyűjtött személyes adatokat is. Az olyan állami intézményeknek, mint az igazságszolgáltatás, a választási igazgatási szervek és az adatvédelmi hatóság, valóban függetlennek, pártatlannak és a kormánypárt visszaéléseitől elszigeteltnek kell lenniük.

A HRW megjegyzi, hogy november 14-én levélben keresték meg a magyar kormány képviselőit, hogy kommentálják a jelentés főbb megállapításait, de december 1-jéig nem kaptak választ.

(forrás: 24.hu)