„Köszönjük,
A lényeg

Hivatalos: felkérték Finnországot és Svédországot a NATO-csatlakozásra

29/06/2022 19:40

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"A szövetség vezetői történelmi döntést hoztak azzal, hogy meghívták Svédországot és Finnországot a NATO tagjai közé" – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az eddigi döntéseket ismertető sajtótájékoztatóján Madridban. A NATO-tagállamok Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítették. 

A NATO-tagországok vezetői elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját is a szerdai madridi csúcstalálkozójukon.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján elmondta: a dokumentumban Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítették a szövetséges országok biztonsága, a béke és az euroatlanti térség stabilitása szempontjából.

Kínát viszont végül nem mint ellenséget, hanem csak mint kihívást említették a szövetség biztonságára és alapértékeire nézve. 

A NATO-csúcson felszólalt az ukrán államfő is. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a már több, mint négy hónapja tartó háborúnak nem szabad tovább elhúzódnia, ezért Ukrajnát több fegyverrel, elsősorban korszerű tüzérséggel kell ellátni. Szerinte Ukrajnának modern rakétákra és légvédelmi rendszerekre is szüksége van, hogy megvédjék a civil lakosokat az orosz rakétatámadásoktól és bombázásoktól. Az ukrán államfő emellett pénzügyi támogatást is kért a nemzetközi közösségtől.

(MTI/hvg.hu)