„Klubrádió
A lényeg

Hivatali vesztegetéssel vádolnak egy kormánytisztviselőt

2/12/2022 15:10

| Szerző: Klubrádió

Hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz egy kormánytisztviselő ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. A megalapozott gyanú szerint a kormánytisztviselő eltekintett a többmilliós büntetéstől, cserébe kapott százezer forintot. A férfi nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

A hatóság közleményében azt írta: az egyik megyei kormányhivatal közlekedésfelügyeleti főosztályán dolgozó kormánytisztviselő december 1-jén ellenőrzött egy teherautót, amely csak részben felelt meg a hatósági szabályoknak. Az intézkedés során több, a teherautóhoz és a rakományhoz kapcsolódó szabálytalanság is kiderült, például az, hogy a sofőr jogosítványa lejárt, és nem takarta le a szállítmányt ponyvával. Az pedig már csak adalék, hogy a teherautó műszaki állapota – köztük a féké – nem volt megfelelő.

A megalapozott gyanú szerint a kormánytisztviselő észrevette a hibákat, majd közölte a sofőrrel, hogy több millió forintra büntetheti, de a hibákról nem akar jegyzőkönyvet felvenni. Amikor az ellenőrzött sofőr rákérdezett, hogy mi lehet a megoldás, a tisztviselő csak annyit mondott: „önre bízom”.

A sofőr erre, hogy elkerülje a többmilliós bírságot, átadta a nála lévő százezer forintot a férfinak, aki azonnal eltette, majd további intézkedés nélkül távozott.

A nyomozó ügyészség egy nappal az elkövetés után gyanúsítottként hallgatta ki a negyvenéves férfit, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.