„Köszönjük,
A lényeg

Havazás és ónos eső miatt csúsznak majd az utak csütörtökön

29/11/2023 18:47

| Szerző: Klubrádió

A csütörtökre várható havazás és ónos eső miatt a helyenként csúszós, jeges utakra, a csökkent látótávolság veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre, olvasható Magyar Közút facebook oldalán.

Azt ajánlják az autósoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján. A figyelmeztetés szerint mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra.

"Csütörtök reggel 6-7 óra körül először kisebb ónos eső várható Zalában és Somogyban, utána az szépen felkúszhat északra Veszprémbe, majd onnan tovább Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg felé. Délutántól gyakorlatilag egészen éjfélig tartós és folyamatos ónos eső várható az északi vármegyékben. Csütörtök déltől Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében először havazni fog, az megy át fokozatosan ónos esőbe" - olvasható a Magyar Közút facebook oldalán.

Ónos eső Budapesten
 
Ónos eső Budapesten
MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 

Amennyiben valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, továbbá használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.