„Klubrádió
A lényeg

Hatmilliárdért vett a kormány fegyverkereskedő céget

2/08/2021 12:23

| Szerző: Klubrádió

A kormány úgy számol, hogy 2-2,5 fél év alatt megtérülhet a beruházás. A Milipol Zrt. tavaly 2,2 milliárdos profitot termelt.

Hatmilliárd forintért vásárolta meg "védelmi célú fejlesztések megvalósítása érdekében" az állam nemrég a fegyverkereskedői piac egyik legdinamikusabban fejlődő magyar cégét, a Milipol Zrt.-t annak két magánszemély tulajdonosától – árulta el a hvg.hu közérdekű adatigénylésére az eddig nem ismert vételárat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium.

A lap információi szerint a főtulajdonos Ecsedi Ferenc volt, aki az OTP Bank egyik fontos embere, Csányi Sándor bankvezér régi bizalmasa, míg a kisebbségi tulajdonos Székely Herbert, aki az 1998-ban meggyilkolt médiavállalkozó, Fenyő János egykori tanácsadójaként ismert.

A Milipol ellen a árkartell miatt a vizsgálat is indult korábban, a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) tavaly nyáron pedig megpróbálta kizáratni a Honvédség kétmilliárdos lőszerbeszerzéséből. Maróth Gáspár kormánybiztos azt közölte a lappal, hogy a Milipolt az állam próbálta megkerülni, de nem sikerült, ezért inkább felvásárolták, így "ezentúl az államnak dolgozik" – hivatkozik a portál a 24.hu infromációira.

A hatmilliárdos vételáron kívül az is kiderült, hogy az 1992-ben alapított vállalkozás NATO beszállítói minősítéssel is bír, ráadásul nagyságrendileg 90 külföldi fegyver-, fegyverkiegészítő- és lőszergyártó hazai forgalmazója, amely az elmúlt években dinamikus árbevétel- és adózott eredmény növekedést produkált, így két, két és fél év alatt térülhet meg a beruházás.