„Klubrádió

Három és fél év börtönt kapott Navalnij

2/02/2021 19:09

Kedd este megszületett az ítélet a moszkvai bíróságon: 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Ebbe beleszámítják a már letöltött egy év házi őrizetet, így 2 és fél évre kell börtönbe mennie.

Ahogy a 444 írja, a tárgyaláson abszurd jelenetek is akadtak: „Azt mondták, hogy komolyan megzavartad a közrendet és rossz kislány voltál. Nagyon büszke vagyok rád” - szólt ki feleségének, Julija Navalnajának moszkvai tárgyalásán Alekszej Navalnij, a feltételes szabadon bocsátása szabályai megsértésével vádolt, ezért három és fél év börtönbüntetéssel fenyegetett orosz ellenzéki vezető. Neje, Julija kedden már jelen lehetett a tárgyaláson, mert bár vasárnap ötezer tüntetőhöz hasonlóan őt is előállították, végül csak pénzbüntetésre ítélték.

Alekszej Navalnijt két hete, ahogy visszatért Oroszországba, azonnal őrizetbe vették. Az ellenzéki politikus Németországból tért vissza, ahol azért gyógykezelték nyár óta, mert – ahogy azt maga derítette ki – az orosz titkosszolgálat novicsok nevű idegméreggel merényletet hajtott végre ellene. Amíg az ellenzéki politikus Németországban lábadozott,  az orosz bíróság beidézte, hogy ellenőrizze, betartja-e feltételes szabadon bocsátása szabályait. Mivel az idézésnek nem tett eleget, az orosz büntetésvégrehajtás feljelentése alapján az ügyészség most feltételes szabadon bocsátása visszavonását kezdeményezte. Navalnij nem tagadta, hogy nem jelent meg az idézésre. De, mint mondta, elég objektív oka volt erre: az, hogy éppen gyilkossági kísérlet után lábadozott. 

A hatóságok egyrészt azt állítják, hogy nem tudtak Navalnij hollétéről, másrészt felróják neki, hogy Berlinben is találkozott újságírókkal, ami így ellentmondásos. A 444 idézi az ügyészt, aki úgy fogalmazott: „Ez a bíróság már többször is engedékenynek bizonyult Alekszej Navalnijjal szemben a bűnei sűlyához mérten. Navalnij azonban, a bíróság minden emberségessége ellenére újra és újra megsértette próbára bocsátása szabályait”.

Vagyim Kobzov, Navalnij védője pedig azt mondta: „Alekszej Navalnij 2020 augusztusi megmérgezését sokak politikai Csernobilnak nevezték. Beszédemet így most az HBO sorozatából vett idézettel zárnám. Legaszov mondta, hogy »Gyatlov minden szabályt megsértett, önpusztulásba döntve a reaktort. Senki sem volt az irányítóközpontban, akinek fogalma lett volna arról, hogy a leállítógomb detonátorként fog működni.« Kedves bíró, ne legyen Gyatlov, ne nyomja meg a gombot!” - mondta.

Alekszej Navalnij és az általa szervezett alapítvány nemrég mutatott be dokumentumfilmet egy palotáról, amelynek értéke körülbelül 400 milliárd forint lehet, és amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök vagyonaként mutattak be. Putyin tagadja, hogy övé lenne a Fekete-tengeri uradalom, bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg viszont a sajátjának nevezte.