„Köszönjük
A lényeg

Hadházy október 10-én teheti le a parlamenti esküt, de nem fog bejárni

29/09/2022 13:45

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos október 10-én, több mint fél évvel a választások után teheti le a parlamenti esküt - tudta meg az rtl.hu. Ezt a Zuglóban egyéniben győztes képviselő a 444-nek is megerősítette.

Hadházy Ákos a zuglói körzetben nyert egyéni mandátumot az áprilisi országgyűlési választáson. A parlament alakuló ülésén azonban nem tett esküt, mert így akart tiltakozni „a tisztességtelen választások miatt”. Ezért viszont azóta nem gyakorolhatta képviselői jogait, és fizetést sem kap. Kövér László házelnök nem sietett, hogy új időpontot adjon neki arra, hogy pótolja az eskütételt, noha azóta már több más képviselői is megtehette ezt, például a Jobbik-frakció két új tagja.

Az RTL.hu úgy értesült, hogy a Házbizottság csütörtöki ülésén úgy döntöttek, Hadházy Ákosra a parlament október 10-i ülésén kerülhet sor. Elérték az ülésen részt vevő Szabó Szabolcs momentumos képviselőt, aki ezt megerősítette. A Fidesz javaslatára (Hadházy) a napirend utáni felszólalások után rakhatja le az esküt – mondta a portálnak a képviselő.

Az RTL.hu arról is beszámolt, hogy bár a Házbizottság ülését rendszerint Kövér László vezeti, és ha nem ér rá, akkor inkább elnapolják, ezúttal nem ez történt. Most a KDNP-s Latorcai János vezette az ülést, ami Hadházy ügyével kezdődött.

Hadházy Ákos a 444-nek megerősítette az értesülést, ugyanakkor hozzátette: "Leteszem az esküt, de nem fogok bejárni. Zuglóban ezt tudták, amikor megválasztottak. Mindent meg fogok tenni, hogy ne tartsam fent egy parlamentáris demokrácia látszatát" – mondta Hadházy.