„Klubrádió
A lényeg

Háború: Az oroszok mostantól a Donbasz régió elfoglalására koncentrálnak

25/03/2022 18:46

| Szerző: Klubrádió

Az orosz vezetés úgy érzi, hogy a „különleges katonai műveletnek” nevezett háborújuk első szakaszát többnyire sikeresen teljesítették, ezért a következőkben a Donbasz régió teljes „felszabadítására” koncentrálnak. A Reuters diplomáciai forrásai úgy értékelték a lépést, hogy ezzel próbálják előkészíteni Oroszország visszavonulását – idézi a 444.hu.

Az orosz vezetés úgy érzi, hogy a „különleges katonai műveletnek” nevezett háborújuk első szakaszát többnyire sikeresen teljesítették, ezért a következőkben a Donbasz régió teljes „felszabadítására” koncentrálnak. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint az általuk támogatott szakadárok a luhanszki régió 93 százalékát, a donyecki régiónak pedig 54 százalékát ellenőrzik.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője azt mondta, hogy lényegesen sikerült csökkenteniük az ukrán erők harci képességeit, ami lehetővé teszi, hogy mostantól a fő céljukra koncentráljanak. A Reuters diplomáciai forrásai úgy értékelték a lépést, hogy ezzel próbálják előkészíteni Oroszország visszavonulását, hiszen Észak-Ukrajnában nem sikerült nagyobb városokat elfoglalniuk, Kijevnél pedig már ellentámadásba mentek át az ukránok. Viszont délen az oroszoknak legalább egy szárazföldi folyosót sikerült létrehozniuk a Krím-félsziget és Donyeck között, amivel elvágták Ukrajnát az Azovi-tengertől.

(forrás: 444, kiemelt képünk még a háború kezdete előtt készült, páncélozott orosz harci járművek sorakoznak egy pályaudvaron a rosztovi régióban 2022. február 23-án.)