„Támogassa
A lényeg

Gyurcsány: A kormány meggyalázza '56-ot

23/10/2022 20:08

| Szerző: Klubrádió

Az a kormány, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, a szabadsághoz, méltatlan 1956 örökségéhez Gyurcsány Ferenc szerint. Az a kormány, amely "orosz érdekeket szolgál", "meghazudja, elhazudja, meggyalázza 1956-ot" – mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy '56 szelleme ma az ukrajnai Herszonban küzd, az a kormány pedig, amelyik „orosz érdekeket szolgál, amely Oroszországnak keres mentséget, amely parolázik az orosz hatalommal, az (...) meghazudja, elhazudja, meggyalázza 1956-ot”. A mai magyar kormány szuverenitásért harcol ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot „hazudik” ott, ahol önkény van. Gyurcsány szerint együttműködni Európa népeivel nem az önrendelkezés feladása, hanem önrendelkezésünk önkéntes egyesítése.

A pártelnök hangsúlyozta, a magyar történelem haladónak tekintett szakaszaiban Nyugaton, a Nyugathoz kötve keresték Magyarország helyét. A mai kormány ennek az ellenkezőjét teszi, emberemlékezet óta ez az első olyan kabinet, amelyik önszántából és nem külső hatalmi befolyás alapján keresi a konfliktust a Nyugattal – mondta.

Gyurcsány Ferenc hozzátette, az a kormány, amelyik nem biztosítja a szabad szó, a szabad sajtó és a szabad egyházalapítás jogát, nem a nemzet szabadságát, hanem a hatalom önkényét hozza el. Végül kijelentette, hogy a szabadságot nem adják, azt meg kell teremteni, a szabadságért naponta meg kell küzdeni, ahogy a demokráciáért is.