„Klubrádió
A lényeg

Gulyás köszönetet mondott a tanároknak, akik nem sztrájkolnak: Most nem a sztrájknak van itt az ideje

16/03/2022 17:45

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a sztrájkban mindössze 15 ezer pedagógus vett részt. Ez akár igaz is lehet, ha résztvevők közül levonjuk azon tanárok számát, akik iskolájában rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, így hivatalosan nem vettek részt a sztrájkban.

"A tanárok követelései jogosak, azokkal a kormány is azonosulni tud, és a tanárok 87 százaléka is úgy gondolta, nem a sztrájknak van itt az ideje" – állította Gulyás Gergely szerdán a közmédiának a nap folyamán indult határozatlan idejű pedagógussztrájkkal kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert idézte a 444 is, aki szerint a felhívások ellenére a sztrájkban az állami fenntartású iskolákban kevesebb mint 15 ezer pedagógus vett részt. Gulyás azt ígérte, a következő kormányzati ciklus legfontosabb feladatának tekinti a Fidesz a pedagógusok bérének rendezését.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nincsenek még pontos adatok a szerdán kezdődött sztrájkban részt vevők számáról, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint előzetesen a pedagógusok 38 százaléka, azaz minden eddiginél több résztvevő jelezte a sztrájkhoz való csatlakozását (alap- és középfokon kb. 115 ezren tanítanak állami iskolákban). Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Telexnek azt mondta, hogy ez a szám nagyon lecsökkenhet. Több iskolában is hallott arról, hogy az igazgatók tanítás nélküli munkanapot rendeltek el a mai napra, azaz a sztrájk érvényét vesztette ezekben az iskolákban.

A PDSZ korábbi beszámolója alapján, a tankerületek vezetői szóbeli utasítást adnak az iskolaigazgatóknak, így próbálva arra kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól. Így bizonyíthatatlan a felsőbb szintről érkező, egyébként a PDSZ szerint bűncselekményre adott utasítás, amelyet, ha végrehajtják, az intézményvezetőket terheli a felelősség.