„Klubrádió

Gulyás Gergely: A járvány után jobb és könnyebb lesz Magyarországon élni, mint bármikor a rendszerváltás óta

17/11/2020 11:38

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely szerint Brüsszel a jogállamisági mechanizmussal bele akar szólni Magyarország belügyeibe. Az elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, Amerika demokráciája megkopott, miközben igyekezett mindenhova elvinni a demokráciát. A járványt pedig felkészülten kezeli a kormány – mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jogállamot nem lehet a jogállam lábbal tiprásával szolgálni, és hazánk nem tudja, nem akarja és nem is fogja megengedni, hogy a kormányzati hatalom egy részét Brüsszel vegye át – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gulyás Gergely, aki szerint kontroll alatt tartja a kormány a koronavírus-járványt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a lapnak azt is elmondta, hogy optimista Magyarország járványkezelését illetően. Szerinte ugyanis a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy ellenálljon a vírus okozta válságnak.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban sietett hangsúlyozni, hogy a Biden adminisztrációnak nehéz feladattal kell szembenéznie, hiszen szerinte Közép-Európában „fejlett demokráciák” működnek, akik ferde szemmel nézték végig az idei elnökválasztást. Ezzel némileg szemben áll független elemzők álláspontja, amely szerint a levélszavazatokkal az egyik legmegbízhatóbb választást rendezték meg.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

Az EU tervéről, hogy az uniós támogatásokat a jogállamisághoz köti, Gulyás elmondta, hogy ez az ő olvasatában annyit tesz, hogy Brüsszel bele akar szólni Magyarország belügyeibe. „A jogállamot nem lehet a jogállam lábbal tiprásával szolgálni” – mondta.

A vita és az uniós vétó a magyar gazdaságot nem érinti. A miniszter szerint a pandémia miatti válság a 2008-asnál is nagyobb lesz, de a gazdaságnak jól jön, hogy a kormány az elmúlt években felkészült a nehéz évekre, Magyarország egyedül is képes hitelt felvenni, nem csak az EU-val együtt – foglalta össze a 24.hu.

Ezt követően előkerül, hogy a rendszerváltás idején igényesebb volt a közéleti vita, amit a miniszter egyebek mellett azzal magyarázott, hogy már a célokban sincs egyetértés.

„Vitán felül áll, hogy ha túl leszünk a járványon, akkor Magyarországon élni jobb és könnyebb lesz, mint bármikor a rendszerváltoztatás óta. Szerintem az emberek többsége ennek megfelelően dönt arról, kire bízza a kormányzást” – mondta, mintegy választási ígéretként.