„Klubrádió
A lényeg

Frusztrált a kormány az uniós pénzek elmaradása miatt, a jelek szerint nem ért egyet Orbán Balázs és Navracsics

25/06/2022 13:33

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány nagyon-nagyon frusztrált amiatt, hogy az Európai Bizottság visszatartja a helyreállítási alapok pénzeit – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Euronewsnak. Szerinte "nem kivitelezhetőek" a Bizottság ajánlásai, a magyar közbeszerzési rendszerrel pedig nincs gond. Ehhez képest Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter közölte: megkötik a szükséges kompromisszumokat, és a közbeszerzési teljesítményen van mit javítani. Eközben a Navracsiccsal közös sajtótájékoztatót tartó Karácsony Gergely főpolgármester szívesen lenne a kormány szövetségese az EU-s források megszerzésében.

Magyarország maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre. Holott a kormány bevallása szerint is egyre nagyobb szükség lenne az uniós forrásokra Magyarországon, ennek érdekében pedig forrásaink szerint intenzívebbek a tárgyalások a választások óta.

Orbán Balázs: Nem kivitelezhetők az ajánlások

A magyar kormány nagyon-nagyon frusztrált amiatt, hogy az Európai Bizottság visszatartja a helyreállítási alapok pénzeit – mondta Orbán Balázs az Euronewsnak adott interjújában. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint „nem kivitelezhetőek” a Bizottság országspecifikus ajánlásai.

„Ezek olyan általános ajánlások, amelyek végrehajtáshoz a magyar jogrendszert alapjaiban kell megváltoztatni. Ehhez meg kell változtatni az egész alkotmányos rendszert” – mondta Orbán Balázs. Szerinte „nem tisztességes” az, hogy Magyarország a 27 tagállam közül egyedüliként nem fér hozzá az EU-s forrásokhoz, holott a helyreállítási alapnak az „európai szolidaritásról kellene szólnia”.

„Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon frusztráltak vagyunk az ügy miatt, és azt látjuk, hogy nyilvánvaló kettős mérce és politikai nyomásgyakorlás érvényesül az ügyben” – fogalmazott.

Orbán Balázs szerint nem érheti kifogás a magyar közbeszerzési rendszert: „A magyar gazdaság nagyszerűen teljesít, az elemzők, a különböző agytrösztök is azt mondják, hogy az európai forrásokat megfelelően használják fel Magyarországon, és ez segítette az elmúlt évek gazdasági növekedését.”

Van, aki mást gondol a kormányban

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bár korábban úgy nyilatkozott, hogy csak július közepén érne rá tárgyalni az őt invitáló Karácsony Gergely főpolgármesterrel, pénteken mégis elment a Magyar Önkormányzatok Szövetségének konferenciájára. Karácsony itt a 444 beszámolója szerint arról beszélt, hogy szívesen lenne a kormány szövetségese az EU-s források megszerzésében.

Navracsics korábban is arról beszélt, hogy a kormány kész kompromisszumot kötni az uniós pénzekért, pénteken pedig ezt kiegészítette azzal, hogy kijelentette: készek a kompromisszumra. „Megkötjük a szükséges, észszerű kompromisszumokat annak érdekében, hogy uniós forrásokhoz jussunk, és azt látom, hogy a Bizottság részéről is van egy ilyen megfontolás” – mondta Navracsics Tibor. Hozzátette, egyes esetekben jogszabályokon is változtatnak majd, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.

A miniszter az Európa Bizottság közbeszerzési rangsorát is felhozta példaként, hogy azt illusztrálja: Magyarország az átlagos teljesítményű országok között áll. „A közbeszerzési teljesítményünk alapján természetesen van javítanivaló” – ismerte el Navracsics.

Karácsony szövetséges lenne

Karácsony Gergely, a konferencián arról beszélt a 444 tudósítása szerint, hogy a kormány eddig nem éreztette az önkormányzatokkal, hogy partnerek lennének az uniós források lehívásában. Pedig a főpolgármester nagyon szeretné, ha a kormány szövetségesei lehetnének abban, hogy sikerüljön meggyőzni a Bizottságot a megállapodásról.

„Nem a belpolitikai szereplőknek kell ítéletet mondani abban, hogy Magyarország jogállam-e vagy sem, hanem meg kell tudnunk győzni az EU-s döntéshozókat arról, hogy Magyarország jogállam, és hozzá tud jutni ezekhez a forrásokhoz” – hangsúlyozta Karácsony, aki Navracsiccsal együtt is tartott sajtótájékoztatót, hozzátéve, hogy az önkormányzatok és a kormány, valamint Budapest és a vidék is „egy hajóban eveznek”.

(Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba)