„Támogassa
A lényeg

Főpolgármester-helyettes: Nem lesznek Fülöp-szigeteki buszsofőrök Budapesten

21/03/2024 16:40

| Szerző: Klubrádió

A főváros megtalálta azt a jogi megoldást, amellyel elérhető, hogy mégse legyenek Fülöp-szigeteki buszsofőrök az Arrivabus járatain – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telex szerint.

Kiss jelezte, ők többször hangsúlyozták: nem támogatják az olcsó külföldi munkaerő alkalmazását. Ezt saját cégeik, azaz a BKV esetében tudták érvényesíteni, azonban az Arrivára nem volt ráhatásuk. Most bejelentette, hogy „megtaláltuk azt a jogi megoldást, aminek következménye, hogy nem lesz filippínó buszsofőr az Arriva buszain sem.” 

A főpolgármester-helyettes közölte: megnézték a főváros céggel kötött szerződéseit, és így találták rá a megoldásra. A főváros részéről Kiss Ambrus többször is elmondta, hogy az ilyen típusú munkaerő alkalmazása szerinte szembemegy a fővárosi és a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, és ezzel lemondanak a hazai munkaerő tartalékról. Kiss korábban azt is kifejtette: álságosnak tartja annak hangoztatását, hogy kölcsönzött munkaerő alkalmazása esetén nem gyengülnek a munkavállalói jogok, és a lépésnek nincs bérleszorító hatása, hiszen alternatív foglalkoztatási keretek és bérezési rendszer jön létre.

A budapesti buszok egyharmadát, mintegy 450 járművet üzemeltet az ArrivaBus Kft., a BKK egyik legnagyobb szerződéses szolgáltatója. A cég szerint a fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány, ezért októberben bejelentették, hogy 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot. Ők az eredeti tervek szerint leghamarabb 2024 januárjában állhattak volna munkába, a magyarokkal azonos fizetésért.

Novemberben huszonhárom Fülöp-szigeteki buszsofőr érkezett Budapestre, hogy két hónapos szakmai és kulturális képzés után munkába álljanak a vállalatnál. A január közepére ígért munkakezdés viszont nem történt meg.

(Kiemelt kép: BKK / Facebook)