„Köszönjük,
A lényeg

Figyelmeztetést adott a Klik a tankerületi igazgatónak a 11 fokos iskola miatt

23/01/2023 17:10

| Szerző: Klubrádió

Figyelmeztetést kapott a Klebelsberg Központ elnökétől a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója és az iskola karbantartója, mert a téli szünet utáni első két tanítási napon a városban a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy részében hideg volt – közölte a Belügyminisztérium hétfőn. Korábban a Nyugat.hu alapján arról számoltunk be: 10-11 fok volt több tanteremben.

A Belügyminisztérium közleményt küldött szerkesztőségünknek a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fűtésével kapcsolatos vizsgálat eredményéről.

Figyelmeztetést kapott a Klebelsberg Központ elnökétől a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, mert a téli szünet utáni első két tanítási napon a városban a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy részében hideg volt. Az iskola karbantartóját is figyelmeztették.

Ismertették: az intézményben az energiahatékonyság növelése miatt a téli szünetben 216 radiátoron a régi radiátorszelepeket modern, szabályozható termosztatikus szelepekre cserélték, amihez le kellett állítani a fűtést. A temperáló fűtés megkezdését január 5-re rendelte meg a tankerület a távhőszolgáltatótól. A szolgáltató munkatársai a köznevelési intézmény karbantartóival közösen visszatöltötték, légtelenítették a rendszert, az épületet úgy hagyták el, hogy minden helyiségben elindult a fűtés.

A rendszer helyes működését azonban nem ellenőrizték, így a tanítás megkezdése előtt nem derült ki, hogy a rendszert nem megfelelően légtelenítették, a temperáló fűtés pedig nem volt elégséges a megfelelő hőfok eléréséhez. Ennek következtében a téli szünet utáni első két tanítási napon, január 9-én és 10-én az iskola nagy részében hideg volt, ami miatt az oktatás csak átszervezéssel, a tanulók épületen belüli költöztetésével volt megoldható. A Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága 2022. január 11-én rendelt el vizsgálatot az ügyben.

Január 10-én a szülői munkaközösség egyik tagja a Nyugat.hu-nak azt mondta: a Váci Mihály Általános Iskolában a tantermek jó részében 11 fok van. Mutatott is néhány képet, amelyeken látszik, hogy a gyerekek kabátban, sapkában vannak az osztályteremben. Az igazgató úgy reagált, vannak olyan termek, ahol 18 fok van, de előfordult, ahol csak 10-11 fok, és "nincs elég fűtött terem".