„Klubrádió
A lényeg

Felrobbant a Dnyeper gátja

6/06/2023 07:11

| Szerző: Klubrádió

A tározó látja el vízzel a Krím félszigetet, valamint ez biztosítja a közeli atomerőmű vízellátását is, a gát pedig vízerőmű is egyben.

Az éjjel összedőlt a Dnyeper folyó nagy víztározójának gátja Nova Kahovkánál. A helyszínen készült képfelvételek alapján a hatalmas mennyiségu vizet visszatartó gát jelentosen károsodott, ömlik a víz. Herszon már felszabadított részének ukrán illetékesei el is rendelték az evakuációt a folyó gát alatti szakaszán, állításuk szerint az áradás ott órákon belül kritikus szintet érhet el – írja a 444.

A tározó látja el vízzel a Krím félszigetet és a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét. Miközben a harcban álló felek egymást vádolják az eseményérr, a helyzet kritikus a folyó alsó szakaszán. Anton Herascsenko, a belügyminiszter főtanácsadója szerint a vízszint öt órán belül elérheti a kritikus szintet. Olekszandr Prokudin, a felszabadított Herszon elöljárójának tájékoztatása szerint már el is rendelték az árvíz fenyegette települések evakuálását.

Az áradással pedig számos település víz alá kerülhet, köztük maga Herszon, melyet az ukránok 2022 végén foglaltak vissza az oroszoktól.

A hvg.hu összefoglalója szerint Nova Khakova gát kritikus fontosságú. A 30 méter magas, 3,3 kilométer széles építmény a Dnyeper folyón vizét szabályozza. Innen veszik a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét, innen származik a víz Ukrajna déli termőföldjeinek öntözéséhez. A Kakhovka vízerőművet is ez hajtja, így a gát megrongálódása tovább feszítheti az amúgy is kritikus ukrán energiahelyzetet.