„Klubrádió
A lényeg

Felfüggesztették Babis pártvezetői jogait

28/05/2023 18:32

| Szerző: Klubrádió

Az európai ALDE liberális pártszövetség felfüggesztette Andrej Babis jogait mint pártvezetőét arra hivatkozva, hogy pártja, az ANO eltávolodott a liberális értékektől és Babis is együtt pózolt az illiberális Orbán Viktorral a budapesti CPAC konferencián.

Cseh Katalin, a Momentum európai képviselője is részt vett a stockholmi pártkongresszuson, ahol a liberális pártcsalád a Momentum indítványáról – melyet a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák, és a lengyel liberális pártok is támogattak – úgy szavazott, hogy Babis, korábbi cseh miniszterelnök nem vehet részt az ALDE rendezvényein, és vizsgálóbizottságot is küldenek Prágába, mely azt nézné meg, az ANO-nak van-e még liberális kötődése egyáltalán.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben a Duna egyik oldalán diákokat fújnak le könnygázzal, addig a másik oldalán pártcsaládunk egyik tagja Orbán Viktorral áll egy színpadra. Az Európai Néppárttal ellentétben, a mi közösségünkben komoly következménnyel jár, ha valaki az Európa-ellenes erők oldalára áll” – nyilatkozta Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és EP-képviselője.