„Klubrádió

EMA: Ritka esetben okozhat trombózist az AstraZeneca

7/04/2021 17:29

| Szerző: Klubrádió

Az AstraZeneca vakcinája használatát kockázatai ellenére továbbra is javasolja az Európai Gyógyszerügynökség. A szervezet igazgatója, Emer Cooke azt is hozzátette, hogy ennek ellenér folytatják a ritka esetekben fellépett mellékhatások pontos okainak feltárását.

Az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója, Emer Cooke szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását – hivatkozik a The Guardian cikkére a 24.hu.

Az ügynökség friss bejelentése szerint az agyi vénás sinustrombózist és a zsigeri vénás trombózist, illetve az ezekkel együtt megjelenő alacsony vérlemezkeszintet érdemes az AstraZeneca oltás nagyon ritka mellékhatásaihoz sorolni. Ennek ellenére a vakcinát érdemes továbbra is minden korcsoportnál alkalmazni.

Koronavírus - Oltás Nyíregyházán
 
AstraZeneca Fotó:
MTI/Balázs Attila
 

A veszélyes, de ritka tünetek az oltást követő két hétben jelentkezhetnek. A legtöbb ismert eset 60 év alatti nőkkel történt, de specifikus kockázati tényezők egyelőre nem ismertek.

A ritka tünetek és az oltás közötti összefüggést egyelőre nem tárták fel, lehetséges, hogy valamilyen immunválasz áll a háttérben. Az EMA azt ígérte, hogy folytatja a készítmény hatékonyságának és biztonságosságának monitorozását.