„Klubrádió
A lényeg

Elutasították az Oroszországban elítélt amerikai kosárlabdázó fellebbezését

25/10/2022 16:45

| Szerző: Klubrádió

Brittney Griner amerikai kosárlabdázót kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt kiszabott kilencéves börtönbüntetésre ítélték. Állítása szerint súlyosabb bűcselekményekért kevesebbet kapnak emberek.

Egy orosz bíróság elutasította Brittney Griner amerikai kosárlabdasztár fellebbezését a kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt kiszabott kilencéves börtönbüntetése ellen. A Moszkva melletti bíróság helybenhagyta az ítéletet, amelyet az államügyész "igazságosnak" nevezett. A kétszeres olimpiai győztes videókapcsolaton keresztül bocsánatot kért "őszintén bevallott hibájáért" a fellebbviteli tárgyaláson, és azt mondta, hogy "nagyon, nagyon stresszes" volt – írja a hvg.hu.

A világ egyik legjobb játékosának tartott 32 éves sportolót február 17-én vették őrizetbe egy Moszkva melletti repülőtéren, amikor kannabiszolajat tartalmazó vape-patronokat találtak a poggyászában. Augusztusban ítélték el kannabiszolaj csempészéséért és birtoklásáért. A sportoló ügyvédje, Alekszandr Bojkov azt mondta a bíróságnak: "Egyetlen bíró sem fogja őszintén azt mondani, hogy Griner kilencéves büntetése összhangban van az orosz büntetőjoggal". A Fehér Ház pedig "szemfényvesztésnek" nevezte a jogi eljárást.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nyilatkozatában azt mondta, hogy Grinert "jogtalanul, tűrhetetlen körülmények között tartják fogva", és megerősítette, hogy Joe Biden elnök azonnali szabadon bocsátására szólított fel.