„Klubrádió

Elszigetelik az Egyesült Királyságot a koronavírus új mutációja miatt

21/12/2020 11:17

| Szerző: Klubrádió

A szigetországból induló forgalom korlátozására a vírus mutációjának megjelenése miatt van szükség.

Európában sorra jelentik be az országok, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból történő beutazást annak érdekében, hogy megakadályozzák a most megjelent új koronavírus-törzs behurcolását – írja a Portfolio.

A portál szerint az egyes országok azt követően kezdték el korlátozni az Egyesült Királyságból történő beutazásokat, hogy nem sokkal korábban kiderült, a koronavírusnak egy új, sokkal gyorsabban terjedő mutációja jelent meg a szigetországban. Hollandia volt az első ország, amely megtiltotta, hogy az Egyesült Királyságból bárki repülővel utazzon hozzájuk január 1-ig. A sorban Belgium következett, ahol nem csak a repülővel, hanem a vasúton történő beutazást is megtiltották. Utóbbi döntés az Eurostar vonatra vonatkozik és ma éjféltől lép életbe, kezdetben 24 órára.

Forrás: Flickr.com.
 

„Ez egy elővigyázatosságból hozott intézkedés, később meglátjuk, szükség van-e további intézkedésekre” – jelentette ki Alexander de Croo belga miniszterelnök vasárnap.

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben. Nem fogad kompokat Nagy-Britanniából Hollandia sem.

Lengyelország is felfüggeszti ma éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légijáratok fogadását - jelentette be a lengyel kormányszóvivő.

Twitter-bejegyzésében Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést. A lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: a válságstáb ülésén a légijáratok felfüggesztésének időtartamáról is tárgyalnak. Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

A kormány friss döntése szerint Magyarországra sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból – közölte az operatív törzs hétfőn.

Korábban a brit egészségügyi miniszter azt nyilatkozta még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírustörzset.