„Klubrádió
A lényeg

Elmérgesedett a bolgár-orosz kapcsolat

6/07/2022 09:09

| Szerző: Klubrádió

A két ország történelmi barátságát megmérgezni látszik, hogy Szófia elítéli az orosz agressziót. Közben oroszbarát erők szerveződnek és fonódnak össze a bolgár nacionalizmussal.

A Kreml agressziója komoly feszültségeket okozott a hagyományosan oroszbarát Bulgáriában. Szófiát történelmi barátság fűzi az oroszokhoz, az orosz cár törökök elleni háborúja érte el ugyanis Bulgária nagy részének oszmán elnyomás alóli felszabadulását 1878-ban. Ez a történelmileg megalapozott bolgár-orosz jó viszony most azonban katasztrofálisan megromlani látszik – írja hosszú cikkében a 24.hu.

Bulgária áprilisban nem volt hajlandó rubelben fizetni a Gazpromnak, így Oroszország leállította a földgázszállítást a balkáni országba, pedig Szófia addig szükségleteinek több mint kilencven százalékát az oroszoktól szerezte be.

A PP több lépéssel is hergelte Oroszországot, illetve nehéz helyzetbe hozta saját magát. Bulgária áprilisban nem volt hajlandó rubelben fizetni a Gazpromnak, így Oroszország leállította a földgázszállítást a balkáni országba, pedig Szófia addig szükségleteinek több mint kilencven százalékát az oroszoktól szerezte be. Petkovék tavasszal tíz orosz diplomatát is kiutasítottak, a közelmúltban pedig a leköszönő miniszterelnök döntésével újabb hetven orosz diplomatát és követségi alkalmazottat nyilvánítottak nem kívánatos személlyé Bulgáriában.

A lap kitér arra is, hogy Kiril Petkov bolgár miniszterelnök nincs könnyű helyzetben, hiszen tavaly három választást is kellett tartani, mire kormányzóképes koalíciót sikerült kialakítani, és pozícióik ingatag lábakon állnak, hiszen a viták folymatosak, és a Moszkvát elítélő politika mellett markánsan vesztettek támogatottságukból. Emellett oroszbarát erők szerveződnek az országban és tagozódnak be a nacionaisták közé. Ez a nacionalizmus egyrészt az önálló macedón nemzeti identitást is megkérdőjelezi, másrészt az Észak-Macedóniában élő bolgárok jogait, sérelmeit hangoztatja.