„Klubrádió
A lényeg

Ellentmondásos hírek Bahmutból

21/05/2023 12:05

| Szerző: Klubrádió

Az oroszok azt állítják, elfoglalták Bahmutot, az ukránok cáfolják.

Bahmut az orosz-ukrán háború egyik szimbolikus helyszíne. A donyecki, korábban hetvenezres lakosú kisvárosban 2022. augusztusa óta folyik az egyik legöldöklőbb csatája a háborúnak – többen az I. világháború nyugati frontjához hasonlítják az itt zajló összecsapást –, a városért folytatott harcokban elesettek és sebesültek száma elérheti a több tízezret. 

Orosz részről a Wagner-csoport nevű magánhadsereg küzd itt, melynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy május 20-án sikeresen elfoglalták a települést. Vasárnap délelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált a háborús sikerekhez és kijelentette, hogy állami kitüntetést kapnak azok, akik részt vettek a város elfoglalásában.

"Mára Bahmut csak a szívünkben van. Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi" - nyilatkozta Zelenszkij ukrán elnök, amit többen is úgy értelmeztek, mint Bahmut elestének elismerését, de az ukrán elnöki szóvivő Szergej Nyikoforov Facebook-oldalán azt írta, hogy az ukrán elnök nem erősítette meg, hogy az oroszok elfoglalták volna Bahmutot, melyet mára nagyjából a földdel egyenlővé tettek a véres küzdelmek.

"Folytatódnak a súlyos harcok Bakhmut városáért. Emellett a nap folyamán az ellenség sikertelen támadó akciókat hajtott végre Bila Hora irányában" - áll az ukrán hadsereg közleményében, akik állításuk szerint a város nyugati szélén még kitartanak.