„Klubrádió
A lényeg

Elkezdődött a népszámlálás

1/10/2022 15:21

Október 1-jén kezdetét vette az aktuális népszámlálás, egyelőre online lehet kitölteni a kérdőíveket. A második körben azokat keresik meg a számlálóbiztosok, akik online nem tették meg kötelességüket – a népszámláláson ugyanis kötelező részt venni.

Az idei az utolsó hagyományos népszámlálás, a következőhöz már állami adatbázisokat fognak felhasználni. Most azonban még meg kell válaszolni azt a két kérdőívet, melyet tízévente, a népszámlálásokon összeállítanak. Nem minden kérdésre kötelező válaszolni, de egyesekre muszáj. A két kérdőív közül az egyik a lakásról, a másik a benne élőkről tesz fel kérdéseket. A kérdéseket bármely nagykorú személy megválaszolhatja a háztartáson belül.

Az online népszámlálási felületre úgy lehet belépni, hogy követjük a levélben kapott instrukciókat. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis az összes háztartásba postázott egy levelet a tudnivalókról, benne a kóddal, ami a belépéshez szükséges a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon. Amennyiben valaki nem kapta meg ezt a levelet, az Ügyfélkapun keresztül igényelhet ilyen kódot. 

De akinek nincs lehetősége, hogy online válaszoljon, azokat október 17. és november 20. között keresik fel számlálóbiztosok.

További információk a nepszamlalas2022.hu oldalon.