„Klubrádió
A lényeg

Eljárás indult a köcsögöző győri alpolgármester ellen

22/10/2021 08:49

| Szerző: Klubrádió

Az egyenlő bánásmód sérelme miatt eljárás indult Dr. Pergel Elza, Győr megyei jogú város KDNP-s alpolgármestere ellen, aki a Facebookon ámokfutást rendezett. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatósága azért indított ellene eljárást, mert az alpolgármester 2021 júliusában a Facebookon több, a melegek méltóságát sértő bejegyzést is közzétett.

A Háttér Társaság melegjogi szervezet közleménye szerint Pergel egy LMBTQ-témájú film, illetve a kormány homofób törvényét ért bírálatok miatt kezdett megjegyzéseket írni például, hogy a közösségi oldalakon "keresetlenül sok" a "köcsög". A 444 szerint miután a hivatalos oldalán közzétett poszt eltűnt, a magán Facebook-oldalára egy kerámia köcsögről tett ki egy képet azzal, hogy "[a]mit most felraktam az egy szép köcsög, még a régi, rendeltetése szerinti". Miután ez a posztja is eltűnt, egy újabb, köcsögöt ábrázoló képet posztolt.

 
 

Kép: semjenzsolt.hu

A Háttér Társaság közleményében azt írja, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény valamennyi állami szerv számára tiltja "nemcsak a hátrányos megkülönböztetést, hanem a zaklatást is, vagyis egy társadalmi csoporttal vagy annak tagjával szembeni, emberi méltóságot sértő, megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő, vagy támadó környezetet kialakító megnyilvánulásokat". Márpedig szerintük Pergel megnyilvánulása teljes társadalmi csoportot bélyegzett és alázott meg becsületsértő kifejezésekkel.