„Klubrádió
A lényeg

Elítélték Szijjártót a fehérorosz útja miatt az Európai Parlamentben

16/03/2023 12:08

Az Európai Parlament elítélte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, mert Fehéroroszországba utazott – írja a szerdai állásfoglalásról a Népszava. Az EP "minden olyan fellépést elítél – beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat –, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet" - olvasható a testületi dokumentumban.

Az EP sajnálatukat fejezte ki, amiért Szijjártó február 13-án Minszkbe utazott, mert „ez ellentétben áll a Belarusszal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával”. Szijjártó Minszkben a belarusz gazdasági miniszterrel és a külügyminiszterrel tárgyalt, de úgy tűnik, teljesen véletlenül éppen akkor landolt Minszkben az orosz kormánygép is, amikor ő is ott volt.

Szijjártó a minszki útjával kapcsolatban tagadott, azt mondta, neki nincs szüksége arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljon az oroszokkal. "Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt" - nyilatkozta.