„Támogassa
A lényeg

Elismerte bűnösségét az Orbánt kísérő TEK-es konvojt üldöző képviselő

23/06/2023 14:02

| Szerző: Klubrádió

Szabó Bálint, szegedi önkormányzati képviselő, aki még tavaly ősszel vette üldözőbe a TEK Orbán Viktort kísérő konvojába Budapesten, a Nagykőrösi úton,  pénteken az előkészítő ülésen lemondott a tárgyaláshoz való jogáról és elismerte bűnösségét, így 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, 4 évre felfüggesztve. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vezetéstől is eltiltotta hat évre – számolt be az Index. Az ítélet még nem jogerős, de a november óta börtönben ülő képviselő szabadulhat, ez ellen ugyanis nem érkezett indítvány.

Szabót az ügyészség kétrendbeli hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolta. 

A vádirat szerint:

2022. szeptember 21-én a Terrorelhárítási Központ  (TEK) Személyvédelmi Igazgatóságának állományába tartozó hivatásos rendőrök az M5-ös autópálya irányából a Gyáli út irányába – három gépjárműből álló – konvojban haladva személyi védelmi szolgálatot láttak el. A terhelt nagy sebességgel a zárt csoportban haladó, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó konvoj után hajtott úgy, hogy az utolsó jármű mögött nem tartotta be a megfelelő követési távolságot. A vádlott a konvojt utolérve a cselekményeivel erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök által végrehajtott személyvédelmi intézkedést, és a közúti közlekedés szabályait több alkalommal megszegve mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. Az egyenruhásokat többször is „mocskos rendőröknek” nevezte – tudósított az Index.

Ezenkívül volt egy másik vádpont is: Szabó egy tüntetésen az egyik résztvevővel szembeni rendőri intézkedést akadályozta, viselkedése "alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkozást keltsen", valamint akadályozta a rendőrség munkavégzését.

 
Szabó Bálint
 
Fotó: Facebook
 

A képviselő az előkészítő ülésen azt mondta: "Bűnösnek érzem magam, beismerem a bűnösségemet. Én vezettem az autót, én követtem el a bűncselekményeket!"

Szabó azt kérte, adjanak neki szigorú büntetést, mert szeretné, ha ezzel üzenni tudna a többi politikusnak is, hogy ne lépjék túl a hatáskörüket. 

A képviselő többek között arról ismert, hogy ő szervezte a munkagépek nélküli gazdatüntetést tavaly nyáron. 

,