„Klubrádió
A lényeg

Elhunyt Schmidt Egon

31/01/2023 10:44

A népszerű ornitológus, a Magyar madártani Egyesület tiszteletbeli elnöke, akit sokan a Magyar Rádió Oxigén című műsorából ismertek, melyben a madarakat hangok segítségével hozta közel sokak háztartásába, 91 évet élt.

A 91 éves ornitológus gyerekkorában kezdett el madarakkal foglalkozni, így nem meglepő, hogy a Fővárosi Állatkertbe ment dolgozni, majd a Magyar Madártani Intézet lett a munkahelye, ahol a Madárgyűrűző Központot igazgatta. Emellett számos lap és folyóirat adott teret írásainak, mely az állatvilágot és természetvédelmet népszerűsítette, akár a gyerekeknek is, de tudományos publikációi és könyvei is jelentek meg, több mint 3600. A magyar madárvédelem doyenje, emberi és szakmai példakép 17 esztendőn át a Magyar Rádió Oxigén című műsorába készített Balogh Istvánnal közösen olyan rádiós műsorokat, melyekben madárhang-felvételek szóltak, sokan így ismerték meg.

2009-ben Kossuth-díjjal jutalmazták munkásságát, Ferencváros önkormányzata pedig környezetvédelmi díjat, valamint egy tanösvényt nevezett el róla még életében.