„Köszönjük,

Elhunyt Kósáné Kovács Magda

27/07/2020 10:39

| Szerző: Népszava/Klubrádió

Nyolcvanadik éves korában meghalt Kósáné Kovács Magda.

"Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegséget követően, életének nyolcvanadik évében, július 27-én elhunyt Kósáné Kovács Magda baloldali politikus, a Horn-kormány munkaügyi minisztere, volt európai parlamenti képviselő" - írja a Népszava, akiket a politikus családja értesített a hírről.

Magyar-francia szakos tanárként indult pályafutása, 1967-ben csatlakozott az MSZMP-hez. Aktív szakszervezeti vezető volt, aki a rendszerváltás után az MSZP politikusaként a Horn-kormány munkaügyi minisztereként is dolgozott, ám a Bokros-csomag bejelentését követően lemondott a pozíciójáról. Az elkötelezett baloldali politikus 1990 és 2004 között országgyűlési képviselő - Józsefváros egyéni körzetben megválasztott képviselője -, majd 2004 és 2009 között az Európai Parlament képviselője.

2011-ben hagyta ott az MSZP-t - melynek egy időben ügyvezető alelnöke is volt -, és csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz, ahol a párt etikai bizottságának elnökévé választották.

Politikai pályafutásának egyik legtöbbet idézett mondata a Tocsik-ügy után hangzott el, máig előszeretettek idézik: Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.