„Támogassa
A lényeg

Egyházi iskolai tanárok tüntetnek kedden az oktatásért

7/11/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

Ballagást szerveznek egyházi iskolák tanárai kedden, a pályaelhagyás problémáján keresztül a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára kívánjuk felhívni a figyelmet. A szervezők egyike azt mondta, "a jobboldali, konzervatív, keresztény réteget szeretnék felrázni".

Ballagást szerveznek az "egyházi fenntartású iskolák és óvodák pályaelhagyó és – egyelőre – pályán maradó pedagógusainak" kedden délután Budapesten. Délután ötkor indul a vonulás a Deák térről, a vége a Bazilikánál lesz, ahol rövid beszédekkel készülnek.

„Az eseménnyel a pályaelhagyás problémáján keresztül a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára kívánjuk felhívni a figyelmet” - írták a meghívóban. A szervezők egyházi iskolák tanárai, akik "a pályaelhagyás problémáján keresztül a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára akarják felhívni a figyelmet".

Öt pontban foglalták össze követeléseiket:

  • új nemzeti oktatási stratégiát,
  • gyerekbarát oktatást,
  • autonómiát,
  • vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért és
  • megbecsülést szeretnének a pedagógusoknak.

A 444 hozzáteszi: Lakatos Máté, az egyik szervező a VálaszOnline-nak azt mondta, közel harminc vidéki és budapesti intézmény pedagógusai vesznek részt a tiltakozásban. Szerinte majdnem minden kollégája egyetért az eddigi megmozdulások tartalmával, de többeknek „stílusproblémája vagy politikai fenntartása” volt, ezért szerveznek külön, csendesebb akciót. Ettől függetlenül nem a korábbi rendezvények ellen vannak, sőt, csak szeretnék megmozgatni „a jobboldali, konzervatív, keresztény réteget”.

Egy másik szervező, Mikesy András szerint a HírTV-n a pedagóguspályát ellepő söpredékről beszélő Bencsik András meglepődne, ha tudná, mennyi Fidesz-szavazó tanár van a sztrájkolók között.

(Képünk illusztráció egy korábbi diáktüntetésről)