„Klubrádió
A lényeg

Demeter Szilárd a fehér ember teljesítményét félti

10/11/2021 21:14

| Szerző: Klubrádió

„Éppen zárójelezik a nyugati kultúrát, a jóemberkedő értelmiség meg annak hajol alá, hogy mindent bűnösnek nyilvánítanak, amit fehér bőrű ember alkotott” – írta Demeter Szilárd PIM-főigazgató a Mandineren megjelent vitairatában, amelyet a 24.hu szemlézett. Azért az irodalommal is foglalkozott, szerinte „mi még mindig csak eljátsszuk az írót. A nagybetűs szakma veregeti egymás vállát, díjazzák egymást, és önnön fontosságuktól eltelve nagyívben tesznek az olvasóra”.

Demeter Szilárd Petőfi Irodalmi Múzeum-főigazgató a többi között azt mondta a Telexnek: „Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám”. Hozzátette: gyűlöli a színházat, neki az olyan, mint másoknak a fogászat.

Sok reakciót váltott ki a nyilatkozata – nálunk is megszólalt Grecsó Krisztián író –, és Demeter ezekre vitairatnak nevezett szöveggel válaszolt, amelyet a kormánypárti Mandiner hozott le.

Demeter Szilárd arról ír, hogy szerinte a magyar irodalom a románnal és a lengyellel ellentétben nem végezte el önmaga revízióját, itt még mindig a „mintha irodalom” dívik: „Mi még mindig csak eljátsszuk az írót. A nagybetűs szakma veregeti egymás vállát, díjazzák egymást, és önnön fontosságuktól eltelve nagyívben tesznek az olvasóra.”

Demeter ezután felsorolta, milyen intézkedésekkel segítette a kortárs magyar irodalmi élet feltételeit, úgy, hogy a személyes ízlését zárójelbe tette, sőt: „teljesen érdektelen, hogy ki melyik pártra szavaz, ha jó műveket tesz le az asztalra” – írja, azonban azt hozza fel, hogy a szakmából eltűnt az igényesség, és már nem a teljesítményt becsülik meg, hanem a státust.

Amivel szerinte még nem is lenne baj alapesetben, de ezzel elérkezünk Demeter Szilárd számos vesszőparipájának egyikéhez: most rendkívüli időket élünk, a baloldali-liberális értelmiség véget vetett a kultúrbékének.

„Éppen zárójelezik a nyugati kultúrát, a jóemberkedő értelmiség meg annak hajol alá, hogy mindent bűnösnek nyilvánítanak, amit fehér bőrű ember alkotott. Ha megnézzük például az irodalmi Nobel-díjak (a díjazottak személyén keresztül kinyilvánított) üzeneteit, akkor azt valószínűsíthetjük, hogy világirodalmi szinten sem a teljesítményt értékelik, hanem azzal van elfoglalva a kulturális elit, hogy vélt vagy valós sérelmeket kompenzáljon. Addig nézzük lehajtott fejjel a köldökünket, amíg bele nem merevedünk ebbe a pózba.”

„Szerény véleményem szerint nem kell áttérnünk az új hitre. Nem kell úgy táncolnunk, ahogyan fütyül az egyre őrültebb nyugati szél. Csakhogy a saját tánchoz saját dal szükségeltetik.” – fogalmazott a miniszteri biztosként is tevékenykedő Demeter.

(forrás: 24.hu, kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)