„Klubrádió
Megbeszéljük...

Még fideszeseknek is sok volt Demeter Szilárd irodalmat kukázós nyilatkozata

9/11/2021 21:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a magyar irodalom nyolcvan százalékát kukázná, és azt is elmondta: gyűlöli a színházat. Erre az interjúra reagálva Fürjes Balázs államtitkár azt mondta, ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat, mert az semmi jóra nem vezet, és hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék. Gulyás Dénes operaénekes, volt fideszes képviselő pedig közölte: valakinek le kellene venni ezt az embert a sakktábláról. Ezekről a véleményekről is kérdeztük Grecsó Krisztián írót.

2021. november 09. Megbeszéljük / részlet, Grecsó Krisztián (21.11.09.)
09:35
00:00

Grecsó Krisztián író azt nyilatkozta az ATV híradójának, hogy szerinte Demeter Szilárd Petőfi Irodalmi Múzeum-főigazgató és – műsorvezetőnk megfogalmazását idézve – „kultúrcár” provokálni akar legutóbbi nyilatkozatával. Amelyben a többi között azt mondta a Telexnek: „Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám”. Hozzátette: gyűlöli a színházat, neki az olyan, mint másoknak a fogászat.

Úgy tűnik, kormányoldalon se mindenkinek nyerték el a tetszését ezek a kijelentések. Fürjes Balázs államtitkár Radnóti Miklós halálának évfordulójához kapcsolódóan tett ki Facebook-posztot, amelyben – Demeter Szilárd nevének említése nélkül – kitért arra, amit a múzeumigazgató mondott. Úgy fogalmazott: hisz benne, hogy azok is, akik nem hivatásos irodalmárként olvassák és szeretik a verseket, regényeket, novellákat, valahogy érzik, mi a jó, mi az értékes. És tudják azt is, hogy szép, jó és értékes – sokféle lehet.

„Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet.” – írta a fideszes politikus. Hozzátette, a kortárs és korábbi magyar művek értékelését bízzuk bátran arra, aki véleményalkotásra leginkább hivatott: a mindenkori magyar olvasóközönségre! „És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk.” – jelentette ki.

Gulyás Dénes, az elsősorban operaénekesként ismert, Kossuth-és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett művész ennél is tovább ment. Az egykori fideszes országgyűlési képviselő kommentjeit a Magyar Hang szúrta ki. „Az a baj, hogy vitára érdemessé tesszük azzal, hogy beszélünk róla. A hülyék mellett el kell menni anélkül, hogy véleményeznénk. Az bizonyos, hogy valakinek le kellene venni ezt az embert a sakktábláról. Én azt hiszem elmegyek mellette, mert szeretnék nyugodtan aludni. Csak remélem, hogy a miniszter felettese tudomást szerez erről” – írta egy hozzászólásban. Hozzátette: szerinte Demeter véleménye a zenéről és a színházról abszurd, ráadásul van a zenének olyan területe, amelyet valószínűleg egyáltalán nem is ismer.

Még a gyepmester se

Grecsó Krisztiánt a Megbeszéljük adásában kérdeztük. Elmondta, szerinte azzal nyer Demeter Szilárd, hogy bármilyen előjelű is a diskurzus, mindig róla van szó. Ha valaki politikai kinevezett, és dominálni akar, területeket akar leuralni – és itt, bár nem látunk bele a kártyákba, szerinte valamilyen fideszes belügy lehet a háttérben –, akkor az fontos, hogy benne legyen a hírekben. Hozzátette: az ebben a nyomasztó, hogy ha valaki úgy tesz, mintha Demeter nem mondott volna semmit, vagy méltatlan szintű diskurzusnak nevezi ezt, amelybe nincs kedve belekeveredni, akkor azzal „legalizálja”, ha pedig egyöntetűen tiltakozik, azzal pozíciót ad neki.

Úgy fogalmazott: az lenne valamilyen mércéje a művészvilágnak (benne a színháznak) – ha nem lenne ennyire végletesen megosztott a szakma –, ha azt mondhatná a színházi világ, hogy az első a szakma és második az azon kívül létező hatalmi struktúra. És most a magukat hatalomközeli rendezőknek is azt kellene mondaniuk szerinte (itt a legfontosabb pozíciót betöltő Vidnyánszky Attilát említette), hogy ezt kikérik maguknak. Itt indulhatna el dialógus, lehetnének gesztusok egy szakmán belül.

Grecsó Krisztián azt mondta, örömmel hallja, amit Gulyás Dénes mondott, mert egy olyan fontos intézménynél, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum, még a gyepmester se engedheti meg magának, hogy ilyen stílusban beszéljen arról a világról, amelyben „cári” feladatokat lát el, döntéshozó pozícióban van.

Mi van a háttérben?

Az író szerint van egy városi bölcsesség, amelyre se bizonyíték nincs, se ellenérvek vele szemben, hogy ilyenkor a háttérben valami nagyon súlyos dolog történik, amiről el akarják terelni a figyelmet. Lehet, hogy hatalomgyakorlási gesztus, egyszerű fricska, belső harc, de az is lehet, hogy ennek a népi bölcsességnek igaza van, mert a legutóbbi Demeter Szilárd-kirohanásnál az egyetemi világot alakították át az úgynevezett alapítványi privatizációval. Szerinte erős belső hatalmi harc is van a háttérben, az MMA pozícióvesztésével, és úgy tűnik, Demeter Szilárd a jelenlegi pozícióival sem elégszik meg, és valószínűleg további dominanciát keres. De hozzátette: természetesen ezek csak ötletek, mert nem lát bele a lapokba.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2021. november 09., kedd 16:50
Műsorvezető: Bolgár György