„Klubrádió
Reggeli gyors

A helyiekkel szemben Orbánék erőből nem fogják tudni az óbudai terveket megvalósítani

15/09/2021 15:09

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor kulturális katonája, Demeter Szilárd és a Magyar Kultúra Alapítvány az államtól megkapott két értékes óbudai ingatlant. A Hajógyári Sziget déli részét és a városrész Fő terén lévő Zichy-kastélyt, amiben számtalan intézmény, vállalkozás működik. Mehetnek, amerre csak látnak?

2021. szeptember 15. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Kiss László - 2021.09.15.
07:39
00:00

A Zichy-kastély tulajdoni viszonyai elég bonyolultak, jelentette ki Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere amiatt, hogy az állam szeptember elején, egy péntek délutánon levelet küldött az önkormányzatnak, ami a szerződést tartalmazta Demeterék és az állam között. Ebből kiderült, hogy az alapítvány "gáláns vagyont kapott a törvényben, ami magában foglalja a Hajógyári-sziget déli részét valamint Óbuda fő terén található Zichy-kastélyt, ami ugyan állami tulajdon, csakhogy a kastélyban számos intézmény működik, mint például az Óbudai Múzeum, továbbá számos magánbérlő is dolgozik ott, mint a Kobuci kert. "7000 négyzetmétert meghaladó használati jogunk van" - mondta a polgármester.

A szerződés véleményezésére öt napot kapott az önkormányzat, ami szerint "minden joguk sztornó, a többit később megbeszéljük típusú ajánlat volt" - mondta a polgármester. Ezen felül szerinte a szerződés és a levél "az égadta egy világon semmilyen egyenes mondatot nem tartalmazott azzal kapcsolatban, hogy ki, mit szeretne sem a Hajógyárira, sem a kastélyra vonatkozóan. "Ezért nehezen tudok viszonyulni a helyzethez" - mondta.

Az önkormányzat ugyan válaszolt, de továbbra sem tudják, hogy mi történik az intézményekkel, a kastéllyal és a sziget déli részével. "Ha a hegy nem megy Mohamedhez" alapon a polgármester levelet írt Demeter Szilárdnak, mivel a polgármester szerint közük van ahhoz, hogy mi történik a területükön álló kastéllyal vagy a hajógyári déli részével, de nem jött válasz.

Szerinte a Magyar Kultúra Alapítvány nem tekinti partnernek az embereket, ők viszont az önkormányzatnál nem nézik, hogy ki milyen párthoz tartozik, és Kiss megígérte, ha valamilyen fejlesztési koncepcióval felkeresik, azt mindig komolyan veszi, és csak azt nézik, hogy a fejlesztés a kerületnek érdekében áll-e. "Nem érdeke a kerületnek például, hogy új Broadway-t csináljanak a szigetből, de más meg igen".

Szerinte az állam és az alapítvány erőből nem fogják tudni megoldani a kérdést, mivel az már korábban kiderült, hogy az óbudai lakosok érzékenyen reagálnak a szigetre és a Fő térre, és egy online kérdőív alapján kiderült, hogy a helyiek a szigeten szabadidős, rekreációs és sport vonalat szeretnék erősíteni. Ami ezt a vonalat viszi tovább, arról szívesen tárgyalnak, bárki is mondja, mondta Kiss László polgármester.