„Klubrádió
A lényeg

Cukorhiány van a boltokban, és ez így maradhat is egy ideig

10/08/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

Egyre inkább érezni a magyar boltokban, hogy cukorhiány van, előfordul, hogy nem, vagy csak limitált mennyiségben lehet cukrot kapni. Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – írta le a helyzetet a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, Dorogi Árpád.

Az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák a vetésterületet. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron – ismerteti az InfoRádió honlapja.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. A keleti országrészben tragikus a helyzet, az ország középső részén is rossz, de nem jó a nyugati részeken sem. Jelentős mennyiségű csapadék hiányzik, és így csökkenni fog a cukorrépatermés mennyisége. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor – foglalta össze Dorogi Árpád, aki szerint egyelőre nem látszik, hogy mikor változhat a helyzet.

2022. augusztus 10. Esti gyors - részlet - 2022.08.10. Dorogi Árpád
01:05
00:00

Magyarországon évente 300 ezer tonna cukor fogy, ebből 60 ezret tudnak a magyar termelők biztosítani. A helyzetről a Klubrádiónak nyilatkozva Dorogi Árpád elsőként a cukorreformot említette, amely jelentősen csökkentette az európai és benne a magyar cukorteremlést is. Olyan alacsony minimálárakat állapítottak meg, hogy sokszor a cukorgyártónak is veszteséget okozott a termelés. A cukorárral összefügg a cukorrépa ára, és az utóbbit termelőknek se nagyon maradt jövedelmük – sorolta.

Hozzátette: akik eddig importálták a cukrot, azok lényegesen magasabb áron jutnak hozzá Európában és a kontinensen kívül egyaránt. A kereskedelem szenved az árszabályozástól, nincs kínálat, kevesebb cukor áll rendelkezésre, mint amennyit el tudnak adni a boltok. Megfelelő cukorárak kellenek, amelyek fedezik mint a gyártó, mind a termelő költségeit – jelezte a szövetség elnöke.