„Klubrádió
A lényeg

Csak 127 vízumot igényeltek sofőrök Angliába

5/10/2021 15:25

| Szerző: Klubrádió

Csak kevés külföldi kamionsofőr jelentkezett angliai munkavégzésre, de ez a közúti fuvarozói szakma véleményével ellentétben nem a Brexit, hanem az egész világra jellemző kamionsofőr-hiánynak a következménye, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

Erről beszélt a Reggeli gyorsban Árvai Tivadar, a közúti fuvarozók egyesületének szóvivője is.

A kamionsofőrök hiánya miatt súlyos fennakadások támadtak Angliában elsősorban az üzemanyag-ellátásban, de érzékelhetők a logisztikai problémák a boltok élelmiszerkínálatában is. A kormány a válsághelyzet megoldására engedélyezte, hogy a fuvarozócégek gyorsított munkavállalási engedélyezési feltételekkel toborozzanak külföldi – elsősorban európai uniós – kamionsofőröket.

Brexit
 
Brexit
 
London, 2021. szeptember 30. Üzemanyaghiány miatt zárva tartó londoni benzinkút 2021. szeptember 30-án. A brit kormány készenlétbe helyezte a hadsereget, hogy segíthessenek enyhíteni az üzemanyag-ellátási problémákon, miután egy hete hosszú sorokban kígyóznak a tankolni akaró emberek, és egymás után zárják be a benzinkutakat. Az élelmiszer- és üzemanyagellátás fő problámája Nagy-Britanniában, hgy a Brexit nyomán nincs elég kamionsofőr az országban. MTI/AP/Frank Augstein
Fotó: Frank Augstein
 

 

A program keretében azonnali hatállyal 300, október végéig további 4700 külföldi kamionsofőr vállalhat munkát Nagy-Britanniában, március 31-ig szóló engedéllyel. Boris Johnson a BBC televízió keddi hírműsorában azt mondta, hogy a fuvarozóvállalatok bejelentései szerint eddig mindössze 127 külföldi sofőr jelentkezett nagy-britanniai üzemanyag- és élelmiszerszállítási munkavégzésre.

A brit kormányfő kijelentette: ez is azt mutatja, hogy kamionsofőrökből az egész világon hiány van, és megismételte, hogy a kelet-európai sofőrök miatt ilyen alacsony a bérezés ebben szektorban, mert olcsón és a rossz körülmények ellenére is hajlandók voltak munkát vállalni. A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, elsősorban éppen azért, mert a brit EU-tagság megszűnése óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.