„Köszönjük,
A lényeg

Cáfolja az EB az Orbán-kormányt a Pfizer Magyarország elleni pere kapcsán

7/12/2023 08:33

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel – mondta a testület szóvivője.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Pfizer és a BioNTech még januárban indított pert a belga bíróságon Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt. A pert azért indították, mert 2022 novemberében Magyarország jelezte, hogy az ukrajnai háború miatt nem fizetne ki 3 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát, összesen 60 millió euró értékben.

Az RTL Híradó kérdésére azt írt a Kormányzati Tájékoztatási Központ, szerintük a vakcinákat az Unió „feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette rá a tagállamokra". A kormány hozzátette: "A Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe az Európai Bizottságban".

"Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel" – mondta a Népszavának Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő reagálva arra, hogy a magyar kormány szerint feleslegesen rendelt be annyi vakcinát az Európai Bizottság.

Szerinte a pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát. A tagállamok ott döntöttek arról, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükség.

A tárgyalások alapján egyeztetett az Európai Bizottság a gyártókkal, és keresztszerződésben rögzítették a megrendelni kívánt oltóanyag mennyiségét.

Viszont később több tagállam is változtatni szeretett volna ezeken a szerződéseken, aminek oka lehet, hogy a Pfizer késett a vakcinák kiszállításával. A Népszava szerint Magyarország is változtatni akart a Pfizerrel kötött szerződésén, ám végül a módosítást nem írta alá, így a korábbi megállapodása maradt érvényben, és az abban foglaltak kötelezik most is.