„Klubrádió

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

21/04/2021 12:56

| Szerző: Klubrádió

Saját nevükön érkeztek diplomáciai útlevéllel. Feltehetően a a 2014-es csehországi merénylet előkészítésében vettek részt négy további társukkal, amelyben 58 tonna lőszert robbantottak fel, a raktár két dolgozójának halálát okozva.

Összesen hat orosz ügynök gyűlt össze a kelet-csehországi Ostravában 2014-ben nem sokkal azelőtt, hogy felrobbant volna a vrbeticei fegyverraktár, ketten Prágából, ketten Bécsből, ketten pedig Budapestről érkeztek a térségbe – írja a Bellingcat oknyomozó portál.

Miskin és Csepiga hamis útlevelei, amelyekkel a fegyverraktárba bejelentkeztek. Fotó: Bellingcat

Ez volt az a robbantás, amiről szombaton közölte a cseh miniszterelnök, hogy az orosz GRU, a katonai titkosszolgálat műve, és az akcióban részt vett az a két orosz ügynök, akik 2018-ban az angliai Salisburyben próbálta megmérgezni egyik volt kollégájukat, Szergej Szkripalt.

Az ügy miatt a napokban 18 orosz diplomatát utasított ki Csehország, majd kérték az uniós tagállamoktól, hogy ők is utasítsanak ki orosz ügynököket, akik diplomataként működnek, de például az orosz Roszatomot is kizárták egy atomerőmű-bővítési tenderről. Oroszország erre válaszul 20 cseh diplomatát utasított ki.

A Bellingcat az ügyről szóló legfrissebb összeállításában a robbantás helyszínére igyekvő ügynökök mozgását tárta fel telefonjaik és repülőjegyeik segítségével. Így állapították meg, hogy az akció előtt Ostravában gyülekező hatfős orosz csoport két tagja – a két Salisburyben is akciózó ügynök – Prágán keresztül érkezett, két másik ügynök – egyikük maga a GRU 21955-ös ügyosztályának parancsnoka, Andrej Averjanov tábornok – Bécsen át, ketten pedig – két, hivatalosan diplomáciai útlevéllel, diplomáciai postát szállító orosz titkosszolga – Budapesten keresztül közelítette meg a helyszínt.

A két utóbbi ügynök, a Bellingcat szerint Alekszej Kapinosz és Jevgenyij Kalinin volt, akik saját nevükön utaztak, hivatalosan a budapesti orosz nagykövetségre, és a feltételezések szerint az akció előkészítésében segédkeztek, bár pontos szerepük nem tisztázott (via: 444.hu).

(Forrás: hvg.hu).