„Vásároljon

Budapest: öt közműszolgáltató olvad egybe

20/11/2020 15:46

| Szerző: Klubrádió

A főváros cégstruktúrája átalakításával igyekszik a járvány és a kormány foráselvonásai nyomán keletkező hiányt pótolni. A bécsi modell mintájára összeolvad öt közműszolgáltató. A tervet az a Walter Katalin dolgozta ki, aki várhatóan januárban a BKK vezérigazgatója is lesz.

Komoly átalakításokra készül a főváros: egyetlen cégbe olvasztanak össze öt közműszolgáltató vállalatot, hogy így spóroljanak – a 24.hu információi szerint erről tesz hamarosan bejelentést Karácsony Gergely főpolgármester.

A tervezett átalakításnak köszönhetően több milliárd forintot takaríthat meg a főváros középtávon is. Így reagálnak arra, hogy a járvány és a gazdasági válság okozta kieséseket tetézik a kormányzati elvonások is. Az új fővárosi közszolgáltató cég német, illetve a bécsi modell alapján jön létre. Az összevont közműcégnek nincs még végleges neve, de azt már megtudtuk, hogy Mártha Imre, a Főtáv jelenlegi vezetője, az MVM egykori vezére kerülhet az élére – írja a portál, hozzátéve, hogy az összevonások fő oka, hogy ne a lakosságot terheljék a kieső bevételek és a kormányzati elvonások miatti hiány pótlását.

Megszüntetnek 21 felügyelőbizottsági helyet is, ami egyben azt is jelenti, hogy a főpolgármester döntésére kevesebben tudnak befolyást gyakorolni. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy az átalakítás nem a dolgozókat, vagyis a kertészeket, a kukásokat, a fűtésszerelőket érinti, hanem a párhuzamosan működő tevékenységek egységesítését.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Karácsony Gergely Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az összevonás a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartót, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t és a Főkertet érinti. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a főváros közvetlen tulajdonába kerül. Ezt a koncepciót Walter Katalin, a Budapesti Városüzemeltetési Holding vezérigazgatója, Walter Katalin dolgozta ki. Eredetileg 2023-as határidővel kellett volna végrehajtani a cégek összevonását, de a főpolgármester kérésre január 1-jéig kapott határidőt.

Walter, aki előzőleg egy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott, majd Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke volt, a nagy fővárosi cégátalakítás előkészítése után talán még nehezebb feladatot kap. Információink szerint Karácsony januártól őt nevezi ki a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának.

A BKK megsínylette a koronavírus-járványt: a jegyárkiesések miatt 30 milliárd forint körüli hiányt prognosztizálnak, így Walternek nem lesz egyszerű feladata. A közlekedési cégnek Varga Ivett májusi menesztése óta Fendrik László megbízott vezetője.