„Klubrádió

Budapest emlékerdő mint alternatív temető

1/04/2021 18:28

| Szerző: Klubrádió

Elkészült a Fővárosi Önkormányzat klímastratégiája és zöld fejlesztési terve. Az előbbi vállalása, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökken Budapesten az üvegházhatású gázok kibocsájtása, a zöldfejlesztéseket tartalmazó Radó Dezső-terv pedig 226 hektár új városi parkkal számol: természetvédelmi rehabilitációkkal, patakpartok megújításával és kegyeleti erdővel.

Fővárosi Önkormányzat elkészítette a legfrissebb klímastratégiáját és zöld fejlesztési tervét - tette közzé honlapján a főváros. Ennek egyik része az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentésére, míg a másik része a zöldfelület növelésére tesz vállalásokat. A részletes klímastratégia itt elolvasható.

zöldfejlesztéseket tartalmazó Radó Dezső-terv részeként tervben van egy úgynevezett Budapest emlékerdő, mint alternatív temető. (A terv névadója, Radó Dezső egy különleges alakja volt a zöld szakmának. Egy közgazdászból lett kertészmérnök. Aki kertészként is közgazdászul gondolkodott. 22 évig volt a Főkert vezérigazgatója.)

Ez a nyugaton már divatos temetkezési forma Magyarországon egy helyen, Tata-Agostyán mellett a gerecsei tájegységen belül, a Gerecse Naturpark területén található.

Forrás: emlekerdo.hu
 

Ahogy a honlapukon írják: 

"A kegyeleti emlékerdő program egy olyan hazai kezdeményezés, amelyet a nyugat-európai országokban már évek óta sikeresen alkalmaznak. Az erdészetek által kijelölt területeken, a hozzátartozók az előzetesen kiválasztott erdei fa gyökereihez helyezik el az elhunyt hamvait, egy KÖRNYEZETBARÁT URNÁBAN. A fa gyökerei a lebomló urnából és a hamvakból felszívják az értékes tápanyagokat. Mintegy metaforikusan fenntartva az élet örök körforgását, csodálatos emléket állítva az egykoron élőnek", illetve hogy 

"A kegyeleti emlékerdő nem a meglévő temetők és sírkertek konkurenciája, hanem egy méltó alternatíva azok számára, akik az örök nyugalmat természetesebben képzelik el. "

Most a főváros tervei szerint létrehoznának egy ilyen "temetőt" Budapesten is.