„Klubrádió
A lényeg

Brutális élelmiszer- és energiaáremelkedésre számít a Világbank

27/04/2022 08:53

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt az idén súlyosan megemelkednek a globális energia- és élelmiszerárak. A Világbank elemzése szerint a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek az egy évvel ezelőtti árakhoz képest, 2023-ban viszont már 12,4 százalékkal csökkennek.

Ukrajnai háború - Irak
 
Ukrajnai háború - Irak
 
Bagdad, 2022. március 8. Importált búzát tartalmazó zsákot visz egy munkás egy bagdadi nagykereskedelmi piacon 2022. március 7-én. Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök március 6-án bejelentette, hogy rendkívüli ülést tart a kormány, miután jelentős mértékben emelkedett az élelmiszerek ára az ukrajnai háború következtében. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
Fotó: Ahmed Dzsalil
 

 

Az élelmiszerárak az idén várhatóan 22,9 százalékkal nőnek, jövőre viszont 10,4 százalékkal visszaesnek.

A legjelentősebb, 29,7 százalékos növekedésre a növényi étolajoknál számítanak, a műtrágyák drágulása pedig elérheti a 69,2 százalékot. Tavaly az energiaforrások ára csaknem megduplázódott, az élelmiszerek ára 31 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek – amelyeknek a legnagyobb beszállítója Oroszország és Ukrajna -, valamint a műtrágyák drágulása 2008 óta a legnagyobb volt. A Világbank előrejelzése szerint idén a búza ára több mint 40 százalékkal nő, rekordmagasra emelkedik.