Bronzérmes lett a magyar csapat a szakács-vb-n
24/01/2023 09:15
A magyar szakács csapat harmadik helyet ért el a világhírű Bocuse D'Or-on.

A Bocuse d'Or szakácsverseny
Lyon, 2023. január 23. Brian Mark Hansen, a győztes dán csapat séfje (k), Filip August Bendi, a második helyezett norvég csapat séfje (b2) és Dalnoki Bence, a harmadik helyezett magyar csapat séfje (j2) a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or (Arany Bocuse) világdöntőjének eredményhirdetésén Lyonban 2023. január 23-án. Jobbról a negyedik Nyikos Patrik commis (kukta), jobbról az ötödik Széll Tamás coach. MTI/AP/Laurent Cipriani
Fotó: Laurent Cipriani
A dánok és a norvégok mögött a magyarok négyese (Dalnoki Bence séf, Nyikos Patrik commis, Széll Tamás coach és Szulló Szabina) a következő menüvel lett bronzérmes:
Budapest tál, amelyet Szabadság-híd ihletett:
- Ördöghal füstölt kagylóval, sötét algával és citromos kovászos kenyér krutonnal
- Pácolt gyökérzöldségekből készült rózsák, folyékony krumpli, fűszernövények és érlelt sajt
- Cékla és tokaji borzselé, fekete borsos-zsályás puha hagyma, ropogós csicsóka
- a „Magyar lakoma”, ami gulyás fűszerekkel ízesített fekete kagylós tortelliniből áll, enyhe tormával és metélőhagymával ízesített kék kagyló szósszal, szezonális magyar zöldségekkel az erdőről és mezőről
- Sült ördöghal mártás barna vajjal és tokaji borgyöngyökkel
A tányér feladat elemei:
- Hideg tökleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habos zabkrém enyhe tormával, füstölt olajban pácolt zöldborsó
- Tükörtojás gombával, hagymával, savanyított tökkel, citromos zsályával és krémes tojássárgájával
- Érlelt sajtból készült szósz, tökkel és tökolajjal
- Joghurthab folyékony tökkel, vaníliával, almával és málnával, töktorta
- Ropogós „föld” meglepetés, csokoládéval, mogyoróval és citromkóróval
A Bocuse D’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, amelyet Paul Bocuse szakács ötlete nyomán 1987 óta, kétévente rendeznek meg. Magyar szakácsok 2013 óta vesznek részt - írja a Telex.
Egy korábbi műsorunkban Sárközi Ákos Michelin-csillagos séffel beszélgettünk.
