„Támogassa
A lényeg

Botka László aláírta a kínai mega-autógyár területszerződését

30/01/2024 12:42

| Szerző: Klubrádió

Videókonferencián. Szijjártó volt az egyik tanúja.

Videokonferencián írták alá az előszerződést a BYD kínai elektromosautó-gyár szegedi területszerzéséről. Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Botka László polgármester írta alá a megállapodást, a kínai Sencsen városában pedig Hi Zhiqi, a BYD Auto Hungary Kft. ügyvezetője. A 300 hektáros Szeged Ipari Parkot három ütemben adja át a város önkormányzata a BYD-nak: március végéig, szeptember végéig, a harmadik részt pedig az idén év végéig.

Botka László elmondta, hogy Szeged a beruházás előkészítésében minden vállalását teljesítette, illetve időben teljesíti majd az összesen 300 hektáros terület egyes részeinek átadásáig. Szeged vállalta az ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés kiépítését, illetve egy nagyfeszültségű villamos-távvezeték áthelyezését is tette hozzá.

Aláírásra került a jövőbeli szegedi BYD-gyár telkének ad
 
Botka László
 
Budapest, 2024. január 30. Kung Tao kínai nagykövet, Botka László, Szeged polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihálffy Béla, a KDNP országgyűlési képviselője a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án. Aláírásra került a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai BYD jövőbeli szegedi üzemének helyszínt biztosító telek adásvételi előszerződése. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 

A múlt héten készített, újabb közvélemény-kutatás eredménye alapján a szegediek 85 százaléka támogatja a kínai autógyár megépítését 

– közölte Botka. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miniszter megerősítette, hogy a magyar kormány pénzügyi támogatást ad a BYD gyárához, de annak mértékét még meg kell tárgyalni az Európai Unióval.