„Klubrádió
A lényeg

Bödőcs lakodalmas fasizmusról, Lőrinc agyáról és Batmanről

23/05/2022 15:19

| Szerző: Klubrádió

"Szerintem a két nagy tragédiája ennek az országnak a kormány meg az ellenzék, és ezeket már nehéz is volna leválasztani egymásról" – mondta Bödőcs Tibor humorista, író a 24.hu-nak. Az interjúban beszélt arról, hogy lakodalmas fasizmusnak tartja a jelenlegi, jobboldali populista rendszert, Mészáros Lőrinc agyáról és Batmanről is.

Bödőcs Tibor a 24.hu-nak adott nagyinterjújában felidézte, hogy mikor annak idején az Adidos feliratú sporttáskájával felkerült Budapestre, nem gondolta volna, hogy ő egyszer az életben még Krasznahorkai Lászlóval egy listán szerepel majd. A Libri irodalmi díját az író Herscht 07769 című elbeszélése kapta, a humorista pedig közönségdíjas lett Mulat a manézs című szatírájával. 

A humorista elmondta: nem az elmaradt rendszerváltás miatt állt le az estekkel, ez a szünet rég el volt tervezve. Hozzátette: „bulvárjelleggel azt is elárulhatom, hogy a standup és az írás párhuzamos művelése, megspékelve a három kisgyerekkel – na meg azzal, hogy én vagyok Batman – eléggé lefáraszt”.

Bödőcs Tibor a jelenlegi magyar politikai rendszert a lakodalmas fasizmus kifejezéssel írja le, és nem hiszi, hogy Mészáros Lőrinc üzletember, a miniszterelnök régi barátja agyának vizsgálatáért sorba állnak majd az orvosi egyetemek:

„Ha azt mondom, hogy én ábrázolni akarom a magyar jobboldali populizmust, ami lakodalmas fasizmusnak is mondható, akkor ezt minél pontosabban kell megtennem. És ha pontosan ábrázolom, akkor nagy a híre, sokaknak tetszik, és együtt szomorkodva röhögünk rajta, mások szemében meg vörös posztó lesz. Különösen fáj nekik, ha érzik, hogy igaz. Hiszen látják, hogy mennyien röhögnek rajta, és őszintébb pillanataikban a kormány hívei sem gondolhatják komolyan, hogy Lőrinc agyát – akárcsak Einsteinét – remegve várják számtalan ország orvosi egyetemein, hogy formalinban tartósíthassák és vizsgálhassák a tudományos fejlődés szent ügyének érdekében”.

Az interjúban Bödőcsnek felvetették, hogy legutóbbi könyve és estje is erősen átpolitizált volt, majd a választás utáni Facebook-bejegyzéséből úgy tűnt, mintha az indulatait felváltotta volna némi fásultság. Elmondta: nyilván akkor benne volt ez is.

„Szerintem a két nagy tragédiája ennek az országnak a kormány meg az ellenzék, és ezeket már nehéz is volna leválasztani egymásról. Egy rendszert alkotnak, ahol mindenki játssza a szerepét. Ha ma este kellene fellépnem, akkor biztos az ellenzékről beszélnék többet. Csak úgy nehéz, hogy ennyire súlytalanok, de bőven lehetne rajtuk fogást találni” – mondta.

(Kiemelt kép: Bödőcs Tibor/Facebook)