„Klubrádió
A lényeg

"Bizonyos" városoknak nem kell kötbért fizetniük az MVM-nek

18/01/2023 06:45

| Szerző: Klubrádió

Úgy tűnik, az MVM pártpolitikai alapon szelektál: az ellenzéki vezetésű városok közül Miskolc távhőcégétől októberre 89,5, novemberre 85 millió forint, a Szegedi Hőszolgáltató Kft-től októberre 90, decemberre pedig 100 millió forint kötbért követel az állami energiacég. A Hódmezővásárhelyi távhős cég novemberre 8 milliós kötbért kapott, és úgy készül, hogy decemberben is fizetnie kell majd, mivel az enyhe időnek köszönhetően gázt spórolt.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be, így előfordulhat, hogy ha februárban majd többet kell fűteni, akkor pedig a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetővámot a távhőcégek.

Fotó: Pixabay
 

hvg.hu megkeresésére ugyanakkor több városi távhőszolgáltató is közölte, hogy eddig nem kellett kötbért fizetnie az enyhe tél ellenére sem. Ezek közül a legérdekesebb annak a Szekszárdnak az esete, ahol novemberben simán nyert a fideszes polgármesterjelölt egy időközi választáson.

A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. tavaly októberben alulvételezte a gázt – vagyis a szerződésben lefoglalt mennyiségnél kevesebbet használt el – mégsem büntették meg. Rákérdeztek a cég ügyvezetőjénél, hogy mi lehet ennek az oka, úgy kötötték-e a megállapodást, vagy módosították-e időközben a korábbi szerződésüket, de Csukle Tibor kedden azt írta, hogy 

ők sem tudják, hogy miért nem számlázott mindeddig az MVM.