„Klubrádió
A lényeg

Bezár télen a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

5/10/2022 10:05

| Szerző: Klubrádió

Az energiaárak miatt két hónapig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be a intézet területére.

Két hónapig be se tehetik a lábukat az ország egyik legrégebbi kutatóintézetébe az ott dolgozó kutatók a kormányközeli Világgazdaság értesülései szerint.

A 444 összefoglalója szerint december 19-től február 10-ig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be a intézet területére, ez legkorábban február közepén lesz lehetséges, de a rendes munkarend várhatóan csak márciusban áll majd helyre.

A VG megkeresésére a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) megerősítette, hogy rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése. Elmondásuk szerint a költségek növekedéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, miután a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül többféle ellátási formában veszik igénybe az energiahordozókat, és ezek jövő évi beszerzése több esetben még folyamatban van.

Nagyságrendileg több milliárd forintos többletköltségről van szó, és mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé.

A kutatóhelyek vezetői ezenfelül saját hatáskörben dönthetnek az energiaköltségek csökkentését célzó intézkedésekről, például részleges otthoni munkavégzés elrendeléséről olyan esetekben, amikor a munkához nem szükséges a kutatóhelyeken rendelkezésre álló infrastruktúra (eszközök, berendezések stb.). Az ELKH-nál hangsúlyozták: továbbra is elsődleges céljuknak és feladatuknak tartják a munkaerő megtartását, a folyamatban lévő kutatások folytatásának és a kutatóhelyek működésének biztosítását.